"Έντονο" το ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον προς τη Βουλγαρία
Το έντονο, όπως το χαρακτήρισε, ελληνικό, επενδυτικό, ενδιαφέρον προς τη Βουλγαρία, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ, σε ομιλία του στο συνέδριο, με θέμα: «Η ανταγωνιστικότητα της Βουλγαρίας στη διάρκεια της κρίσης - προκλήσεις και πιθανές λύσεις».

Ο κ. Τράικοφ επισήμανε το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ‘Έλληνες επιχειρηματίες για τη Βουλγαρία, η οποία, όπως είπε, διαθέτει χαμηλό επενδυτικό ρίσκο και παράλληλα, ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον.

Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευσή της για τη μείωση του χρόνου εγγραφής των επιχειρήσεων, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα "εργαλεία" για τη στήριξη των βουλγαρικών επιχειρήσεων, καθώς ήδη από αυτό διοχετεύθηκαν στην αγορά, ποσά άνω του 1 δισ.ευρώ.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του Συμβουλίου του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, Ιβάνκα Πέτκοβα, ανέφερε πως η ανταγωνιστικότητα της βουλγαρικής οικονομίας μειώνεται από το 2002 και έπειτα (σύμφωνα με αναφορά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η Βουλγαρία κατατάσσεται στην κατηγορία των θέσεων από την 59η μέχρι και την 79η παγκοσμίως).

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος "Χανς Σέιντελ", Μπόγκνταν Μίρτσεφ, σημείωσε πως το φθινόπωρο του 2009 καταγράφηκαν τα πρώτα "σημάδια" της οικονομικής ανάρρωσης, ωστόσο, η Βουλγαρία- σε όρους ανταγωνιστικότητας- παραμένει τελευταία μεταξύ των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης (Ε.Ε.).

Η εκπρόσωπος της διαχειριστικής ομάδας του επιχειρησιακού προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα στο υπουργείο Οικονομίας, Ζουλιέτα Χουμπένοβα, είπε πως όλοι οι τομείς της βουλγαρικής οικονομίας "αγωνίζονται" για να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε πως ο τομέας των τροφίμων δέχθηκε το μικρότερο πλήγμα.

Σύμφωνα με την ίδια, περίπου 5 δισ.

ευρώ θα διατεθούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το 2010, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος.

                                                             πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ