Εντυπωσιακά ευρήματα για τη Χρυσή Αυγή σε νέες δημοσκοπήσεις
Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και πτώση της ΧΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται σε δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου.

Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται σε δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά και οι απαντήσεις σχετικά με τα γεγονότα αλλά και το μέλλον της Χρυσής Αυγής. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, η ΝΔ συγκεντρώνει 21% στην πρόθεση ψήφου και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7,8%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, όπως και το ΚΚΕ, με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,2% και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα με 1%. Ένα 4,3% απάντησε Αλλο Κόμμα. Αποχή επέλεξε το 7% των ερωτηθέντων και Λευκό/'Ακυρο το 3%. Αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 13,6% των ερωτηθέντων. Στην ερώτηση «ανάμεσα στους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 44,4% των ερωτηθέντων, έναντι 30,4% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο απαντάει το 23,7% των ερωτηθέντων.

Τι πιστεύουν οι Ελληνες για τη Χρυσή Αυγή

Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, το 76,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ήταν «δικαιολογημένη η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής», ενώ το 19,9% θεωρεί ότι «δεν ήταν δικαιολογημένη». Στο ερώτημα «πιστεύεται ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας;», το 72,1% απαντάει «ναι» και το 26,5% απαντάει «όχι» (ΔΞ/ΔΑ 1,4%). Σε ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρξε ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή, το 78,3% των ερωτηθέντων απαντάει ότι υπήρξε ανοχή από την πλευρά του κράτους, το 68,6% από την πλευρά της Δικαιοσύνης και το 73,4% απ την πλευρά της κοινωνίας.

Εξάλλου, έξι στους δέκα από τους ερωτηθέντες (60,1%) εκτιμούν ότι «οι συλλήψεις δεν σημαίνουν το πολιτικό τέλος της Χρυσής Αυγής». Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3 - 7 Οκτωβρίου 2013.

Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία MRB, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «STAR» και της ιστοσελίδας «enikos.gr». Στο ερώτημα «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή τι θα ψηφίζατε;», το 21,8% των ερωτηθέντων απαντάει ΝΔ και το 21,2% ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,9%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%, η ΔΗΜΑΡ με 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1%. 'Αλλο Κόμμα επέλεξε το 7%, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος του 23,5% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με 36,6% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 25,1%. Κανένας από τους δυο, απαντάει το 34,8% και 'Αλλος/ΔΞ/ΔΑ το 3,5%.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που βοήθησαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής, η απάντηση «η οικονομική κρίση και το αίσθημα οικονομικού αποκλεισμού» συγκεντρώνει 48%, «η απαίτηση της κοινωνίας να αποδοθεί δικαιοσύνη για παρελθόν» 38,5%, «το θέμα των παράνομων μεταναστών» 29,8% και «η υψηλή εγκληματικότητα» 22,6%. Η απάντηση «οι κοινωνικές πρωτοβουλίες της Χ.Α.» συγκεντρώνει 6%, «ο αρχηγός της» 2%, «το πρόγραμμα της και ότι επαγγέλλεται» 1,3% και «τα στελέχη της» 0,7%. «Αλλο» απαντάει το 10,7% και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» το 5,6%. Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα από την 1 - 3 Οκτωβρίου 2013. (Express)