Επί τόπου βίζα σε Τούρκους τουρίστες
Αποτελέσματα φέρνει η προσπάθεια των περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και πολλών φορέων και πολιτών, να αυξηθούν... στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι τουρίστες από την Τουρκία μέσω της διευκόλυνσης τους για την έκδοση βίζας.

Όπως έγινε γνωστό, με τη στήριξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προωθείται η έμμεση κατάργησή της βίζας, αφού η έκδοση της θα γίνεται πλέον στις πύλες εισόδου. Αντί, δηλαδή, να χορηγείται στους Τούρκους, με τη γνωστή πολυήμερη ταλαιπωρία, από τις αρμόδιες προξενικές αρχές, οι επισκέπτες θα την παίρνουν στα ελληνικά λιμάνια.

Πιλοτικά δίνεται το πράσινο φως για την έκδοση βίζας για διακοπές έως 15 ημερών σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ρόδο και Κω.

Η νέα αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις ισχύουσες ήδη απαλλαγές στην έκδοση βίζας για Τούρκους πολίτες μέλη συλλόγων, αθλητικών σωματείων και νέους έως 18 ετών, ερμηνεύεται ως "πράσινο φως" για την επίσκεψη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πολύ μεγαλύτερου αριθμό επισκεπτών.

"Μέχρι σήμερα για να εκδώσει ένας Τούρκος υπήκοος βίζα και να έρθει στα νησιά του βορείου Αιγαίου, θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι το προξενείο στη Σμύρνη, αν ανήκει στην περιφέρεια του Δικελί, ή και μέχρι την Κωνσταντινούπολη, αν είναι από την περιοχή για παράδειγμα του Αϊβαλί. Εκεί θα υποβάλλει το αίτημα και θα πρέπει να επιστρέψει μετά από δυο τρεις μέρες ή μια βδομάδα για να πάρει την έγκριση και, έτσι, έχοντας βίζα, θα ταξιδέψει στα νησιά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πάρα πολλοί δυνητικοί επισκέπτες να ματαιώνουν τα σχέδιά τους, μόνο και μόνο για να μην υποστούν όλη αυτή την πολυήμερη ταλαιπωρία και τα πήγαινε – έλα", είπε ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, προσθέτοντας πως μαζί με τον ομόλογό του από το Νότιο Αιγαίο Γιάννη Μαχαιρίδη ζήτησαν από το υπουργείο Εξωτερικών να αρθούν εμπόδια για τον τουρισμό από την Τουρκία.

"Κάναμε επαφές με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία όμως εξέφραζαν ενδοιασμούς για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα. Τελικά μετά και από την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνεννόηση και με το υπουργείο Εσωτερικών, ανοίγει ο δρόμος για την πιλοτική εφαρμογή της έκδοσης βίζας στο λιμάνι εισόδου, για τρία νησιά του βορείου Αιγαίου και δύο του νοτίου", ανέφερε ο κύριος Μαχαιρίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από την περασμένη Τετάρτη έκανε αυτοψία στο λιμάνι της Ρόδου, έτσι ώστε σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς να αναζητήσουν τους κατάλληλους χώρους ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές.

Επίσης ο κύριος Γιακαλής, σε συνεργασία με υπηρεσιακά στελέχη, εξέτασε, υπό το ίδιο πρίσμα, το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Οι ελληνικές αρχές πέτυχαν να πάρουν το "πράσινο φως" της έγκρισης από την αρμόδια Διεύθυνση Εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν, πείθοντας πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την είσοδο μεταναστών.

"Μπορούμε να ελέγχουμε τα σύνορά μας"

Είναι χαρακτηριστικό, όπως ειπώθηκε, ότι "η έγκριση δόθηκε από το Στρασβούργο με πολύ μεγάλη γκρίνια. Και γι΄ αυτό θα πρέπει να πετύχει το εγχείρημα, ώστε να κλείσουμε τα στόματα κάποιων κακότροπων που θεωρούν πως η χώρα μας δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της".

Όπως περιέγραψε ο κύριος Μαχαιρίδης, μόλις διαμορφωθεί η υποδομή σε κάθε λιμάνι, θα εγκατασταθούν τα σχετικά συστήματα ελέγχου των διαβατηρίων. Το πιο πιθανό, για να αποφεύγονται και οι ατέλειωτες ουρές, είναι τα τουριστικά πρακτορεία να φωτοτυπούν ή να "σκανάρουν" μια μέρα πριν τα διαβατήρια όσων πρόκειται να ταξιδέψουν από την Τουρκία, και με φαξ ή ηλεκτρονικά να ενημερώνουν τις υπηρεσίες στα λιμάνια εισόδου, ώστε να προβαίνουν σε προέλεγχο κι έτσι να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι τουρίστες.

Οι περιφερειάρχες επισήμαναν πως μόλις οριστικοποιηθεί το πότε και πώς θα λειτουργήσει το πιλοτικό σύστημα, θα γίνει και ενημερωτική καμπάνια στην Τουρκία ώστε να το πληροφορηθούν οι πολίτες και έτσι άμεσα να υπάρξουν αποτελέσματα στην τουριστική κίνηση προς τα νησιά.

"Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε με τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων, να εκμεταλλευτούμε στα νησιά όσο πιο σύντομα γίνεται το νέο δρόμο που ανοίγεται για τον τουρισμό μας", κατέληξε ο κύριος Γιακαλής.