Επίσκεψη του γερμανού πρεσβευτή στην Κύπρο
Η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο η Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Δρ Ανγκελα Μέρκελ, επιβεβαιώνει το ζωηρό ενδιαφέρον του Βερολίνου για την Κύπρο και αποτελεί το αποκορύφωμα μιας σειράς πολιτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Κύπρο, Δρ. Γκότφριντ Τσάιτς, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού της γερμανικής Κυβέρνησης στην Κυπριακή Δημοκρατία και με αυτήν υπογραμμίζεται η σημασία που έχει η Κύπρος για την Γερμανία. Εξέφρασε, παράλληλα, το ενδιαφέρον της Γερμανίας να διαδραματίσει ένα ρόλο προς την κατεύθυνση του τερματισμού της διαίρεσης της νήσου, λέγοντας ότι η Γερμανία, μια χώρα που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Κύπρο, δεν μένει ανεπηρέαστη από την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ισχύει και για την Κύπρο, είπε ο Γερμανός διπλωμάτης. «Η Καγκελάριος προσβλέπει με χαρά στην επίσκεψή της στην Κύπρο», στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσάις, προσθέτοντας ότι «με την επίσκεψη αυτή επιβεβαιώνεται το ζωηρό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Κύπρο και υπογραμμίζεται η σημασία που έχει η χώρα σας για την Γερμανία».

Η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Κύπρο, συνέχισε, είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς πολιτικών διμερών επαφών και υπενθύμισε την ανταλλαγή επισκέψεων ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών σε Λευκωσία και Βερολίνο. Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε εδώ και τη συγκινητική συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μαζί με Ευρωπαίους και άλλους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων, στην τελετή στο Βερολίνο για τα 20 χρόνια από την Πτώση του Τείχους», πρόσθεσε ο Γερμανός Πρεσβευτής. Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τσάιτς σημείωσε ακόμη ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, με την επίσκεψή της, αποδεικνύει μια βασική αρχή της ευρωπαϊκής της πολιτικής, ότι δηλαδή για τη Γερμανία δεν υπάρχουν μικροί ή μεγάλοι εταίροι στην ΕΕ. Η Γερμανία διατηρεί σχέσεις με όλες τις χώρες της ΕΕ, σχέσεις αλληλοσεβασμού βασιζόμενες στα κοινά ευρωπαϊκά μας συμφέροντα», συνέχισε. Ερωτηθείς για τη στάση του Βερολίνου στο Κυπριακό, ο Γερμανός Πρεσβευτής υπογράμμισε ότι «η Γερμανία, μια χώρα που έχει άριστες σχέσεις με την Κύπρο, δεν μένει ανεπηρέαστη από την κατάσταση που επικρατεί σε μια χώρα - εταίρο στην ΕΕ». Σημείωσε ότι «το καθήκον μας για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ισχύει φυσικά και για την Κύπρο», και πρόσθεσε ότι η Γερμανία, ως μια χώρα που γνωρίζει τη διαίρεση, κατανοεί το δράμα του κυπριακού λαού. Στο σημείο αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η Κύπρος επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς η Γερμανία επίλυσε το θέμα του περιουσιακού, επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι η εμπειρία της Γερμανίας στον τομέα αυτό φυσικά δεν μπορεί να αποτελέσει συνταγή για επίλυση του προβλήματος στην Κύπρο, αλλά μπορεί να δώσει κάποιες ιδέες, που θα μπορούσαν να τύχουν αναπροσαρμογών ανάλογα με την κατάσταση στην Κύπρο. «Οι Γερμανοί, λόγω της δικής τους προσωπικής εμπειρίας και της διαίρεσης της χώρας τους, κατανοούν πραγματικά την ανάγκη των Κυπρίων για τερματισμό της διαίρεσης της νήσου», τόνισε. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε, η Γερμανία επιθυμεί, στο βαθμό του δυνατού, να βοηθήσει, καθώς είναι μια χώρα αξιόπιστη που χαίρει παγκόσμιας εκτίμησης και σεβασμού. 

«Εδώ βρίσκεται η ουσία των σχέσεών μας», είπε, εξηγώντας ότι Κύπρος και Γερμανία είναι εταίροι στην ΕΕ, με υποχρεώσεις και ευθύνες για μια Ευρώπη της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ευμάρειας. Σημείωσε, παράλληλα, ότι όσες χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ πρέπει να δεσμεύονται και να εφαρμόζουν χωρίς περιορισμούς το κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της Ενωσης. ερωτηθείς για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Κύπρο τις χαρακτήρισε άριστες και ανέφερε ότι βασίζονται στην αλληλοκατανόηση και τη συμπάθεια ανάμεσα στους δύο λαούς. Βασίζονται, πρόσθεσε, πάνω σε μια κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Ο κ. Τσάιτς αναφέρθηκε και στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, δίδοντας έμφαση στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Γερμανία είναι μεγάλος εισαγωγέας κυπριακών προϊόντων, ενώ στην Κύπρο είναι πασιφανής η παρουσία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Υπάρχουν, επεσήμανε, ακόμη περιθώρια και προοπτικές για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον πολιτιστικό και επιστημονικό τομέα.

 

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ