Επιτυχημένο χαρακτηρίζει το ΕΤΕΕ το Ελληνοτουρκικό Forum σε Μυτιλήνη και Αϊβαλί

Eπιτυχία σημείωσε το Ελληνοτουρκικό Forum που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Μυτιλήνη και το Αϊβαλί στις 22 και 23 Αυγούστου 2015.

 Στο Forum συμμετείχαν 200 περίπου Τούρκοι επιχειρηματίες, καθώς και τα Διοικητικά Συμβούλια  των Επιμελητηρίων Αιγαίου.

Από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχαν περίπου 150 επιχειρηματίες, καθώς επίσης και 6 ελληνικά Επιμελητήρια με τα Διοικητικά τους Συμβούλια.

Ομιλητής κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν και ο πρόεδρος του ΕΤΕΕ κ. Παναγιώτης Κουτσίκος και τα κύρια θέματα που έθεσε ήταν:
1) Το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Το 2014 έφτασε τα 4,2 δισ. ευρώ, όπου οι εξαγωγές μας ήταν 3,1 δις. ευρώ.
2)  Οι συνολικές ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία  που έχουν πραγματοποιηθεί από 500 ελληνικές εταιρίες και έχουν ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ ενώ οι τουρκικές επενδύσεις μόλις και μετά βίας έχουν φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ από 8 τουρκικές επιχειρήσεις.
3) Στον τουριστικό τομέα το 2014  1 εκατ. Τούρκοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα ενώ 850.000 Έλληνες επισκέφθηκαν την Τουρκία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουτσίκος ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο πελάτη της Ελλάδας.

Το ΕΤΕΕ προσδοκά να διατηρήσει η Τουρκία την 1η θέση ως πελάτης των ελληνικών προϊόντων για τα επόμενα χρόνια. Για να επιτευχθούν  οι ανωτέρω στόχοι το Ε.Τ.Ε.Ε. τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιεί 14-16 επιχειρηματικές αποστολές σε Ελλάδα και Τουρκία ετησίως. Επίσης πραγματοποιεί 4-6 ελληνοτουρκικά συνέδρια ετησίως.

Κατά τη διάρκεια του Forum αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 9-10 Οκτωβρίου 2015 το επόμενο Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό Forum στο Επιμελητήριο της Ζακύνθου με θέμα “Τουρισμός και Θρησκευτικός Τουρισμός”.
(traveldailynews.gr)