Ερντογάν απέρριψε την έκθεση του Ισραήλ,για το "Μαβί Μαρμαρά"
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την έκθεση της ισραηλινής εξεταστικής επιτροπής η οποία αθώωσε σήμερα το Ισραήλ για την αιματηρή επιδρομή του σε μια νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, και από την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι, το Μάιο του 2010 στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, λέγοντας ότι δεν έχει "καμία αξιοπιστία ".

"Τι αξία μπορεί να έχει μια έκθεση που ανατέθηκε και εκπονήθηκε από την ίδια χώρα (το Ισραήλ) (...) Θα παρακολουθήσουμε αυτήν την υπόθεση.

Η έκθεση αυτή δεν έχει καμία αξιοπιστία", δήλωσε στους δημοσιογράφους στην 'Αγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της ισλαμικής-συντηρητική κυβέρνησης, και είναι πολύ επικριτικός προς το Ισραήλ--μετά την στρατιωτική του επίθεση το 2008/2009 κατά της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ελέγχεται από το ισλαμικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς--έκανε τη δήλωση σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση σήμερα της έκθεσης της ισραηλινής επιτροπής για την φονική επιδρομή της 31ης Μαΐου 2O10 σε διεθνή ύδατα, εναντίον της φιλοπαλαιστινιακής νηοπομπής .

Εννέα τούρκοι πολίτες έχασαν τότε τη ζωή τους.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο ναυτικός αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών και η επίθεση των ισραηλινών κομάντο ήταν "σύμφωνες προς το διεθνές δίκαιο." Η Επιτροπή που σχηματίστηκε από την Τουρκία ως απάντηση στη δημιουργία της ισραηλινής εξεταστικής επιτροπής έχει καταγγείλει επίσης την ισραηλινή έκθεση, δηλώνοντας "συγκλονισμένη και κατάπληκτη" από τα συμπεράσματά της που απαλλάσσουν τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή.

"Η επίθεση που έγινε από το Ισραήλ κατά παράβαση του δικαίου, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, είναι επίσης αντίθετη προς όλες τις αρχές, τους κανόνες και τα διεθνή νομικά πρότυπα", αναφέρει η Επιτροπή, που συνεδρίασε στην 'Αγκυρα, σε ανακοίνωση της, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η έκθεση της επιτροπής της Τουρκίας, της οποίας το Γαλλικό Πρακτορείο εξασφάλισε σήμερα ένα αντίγραφο, κατηγορεί αντίθετα το Ισραήλ για "υπερβολική" και "δυσανάλογη" χρήση βίας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έκθεσης αυτής, "ο ισραηλινός στρατός έκανε χρήση υπερβολικής βίας εναντίον του τουρκικού πλοίου Μαβί Μαρμαρά", τη "ναυαρχίδα" του στολίσκου, όπου σκοτώθηκαν οι Τούρκοι.

"Η στρατιωτική βία που χρησιμοποιήθηκε για να ακινητοποιηθεί το Μαβί Μαρμαρά ξεπερνά τα όρια αυτού που είναι κατάλληλο και αναγκαίο (...) η χρήση βίας δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε έσχατη ανάγκη", υπογραμμίζεται στην τουρκική έκθεση.

Σύμφωνα με τους επιβάτες που ερωτήθηκαν, οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ αμέσως μετά την κάθοδο τους με σκοινιά από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του πλοίου.

Η ερευνητική επιτροπή που εξέτασε τούρκους και ξένους ακτιβιστές της νηοπομπής, επικρίνει "την δυσανάλογη φύση της επίθεσης στα διεθνή ύδατα", και εκτιμά ότι το εβραϊκό κράτος πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο." Σύμφωνα με την εκδοχή των ισραηλινών αρχών, οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν τα όπλα τους αφότου δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρια από τους ακτιβιστές του Μαβί Μαρμαρά.

Οι ισραηλινοί κομάντος είχαν καταλάβει συνολικά έξι πλοία, του φιλοπαλαιστινιακού διεθνούς στολίσκου, που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Και οι δύο εκθέσεις θα πρέπει να υποβληθούν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μούν, ο οποίος έχει σχηματίσει μια επιτροπή από τέσσερα μέλη, μεταξύ των οποίων είναι ένας τούρκος και ένας ισραηλινός εκπρόσωπος, η οποία έχει επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της φονικής επιδρομής.

ΑΠΕ