Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη μετανάστευση
Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο με κύρια αποστολή τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, ιδρύεται με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, παράλληλα με μια δέσμη μέτρων για τη λαθρομετανάστευση. Το Κέντρο θα συντονίζει τη δράση των αρμοδίων ελληνικών αρχών στα εξωτερικά σύνορα και την εφαρμογή των κοινών κανόνων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης των Συνόρων.

Δέσμη μέτρων

Αναφορικά με τη λαθρομετανάστευση, προβλέπονται καθημερινοί έλεγχοι και προσαγωγές αλλοδαπών, στοχευμένες δράσεις για τη σύλληψη κυκλωμάτων εκμετάλλευσης, η χωροθέτηση νέων κέντρων υποδοχής και κράτησης, η ενίσχυση του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών και μέτρα για την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, βασική προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Εφαρμογή κοινοτικών και εθνικών μέτρων

Για τη δημιουργία του Κέντρου υπήρξε δέσμευση μέσα στο σχέδιο δράσης «Ελλάδα-Σέγκεν», το οποίο υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επικεφαλής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου ορίζεται ο υποναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς, γενικός επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή και θα στελεχώνεται από ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΛΣ.

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο θα εποπτεύει την εφαρμογή των κοινοτικών και εθνικών μέτρων σχετικά με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και του συντονισμού της συνεργασίας με τις συναρμόδιες εθνικές αρχές, με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις αρμόδιες αρχές τρίτων χωρών και τους διεθνείς οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των συνόρων.

Ήδη έχει ανατεθεί στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η μελέτη για τον ακριβή προσδιορισμό των επιχειρησιακών και διοικητικών απαιτήσεων σχετικά με την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου.

Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ