Eurobasket: Νίκη πρωτιάς με την Τουρκία
Η Εθνική μπάσκετ νικώντας την Τουρκία (84-61) συνέχισε την αήττητη πορεία της στην πρώτη φάση και το απόγευμα της Κυριακής (8/9, 18.45), θα διεκδικήσει την πρώτη θέση του ομίλου, κόντρα στην Ιταλία. «Μην σταματάς», φώναζε ο Σπανούλης, παρακολουθώντας το παιχνίδι από το ξενοδοχείο.

Τι κι αν ο ηγέτης της Εθνικής, Βασίλης Σπανούλης, δεν βρισκόταν καν στο γήπεδο, λόγω του διαστρέμματος που έχει υποστεί για να εμψυχώσει τους συμπαίκτες του; Οι 11 διεθνείς παίκτες που έχει στην διάθεση του, ο Αντρέα Τρινκέρι απέδειξαν ότι στην ελληνική ομάδα «όλοι παίζουν γι’ έναν κι ένας για όλους». Η ποιοτική διαφορά του Σπανούλη έλειψε από την Εθνική, αλλά άπαντες κάλυψαν επάξια την απουσία του. Γιατί, αν η Εθνική έπαιζε πλήρης, μπορεί να νικούσε την Τουρκία και με διαφορά άνω των 30 πόντων. Το ντέρμπι με τους γείτονες μας, ήταν κατ’ ευφημισμόν, γιατί η ελληνική ομάδα ήταν δυο επίπεδα καλύτερη από τους Τούρκους. Πλέον, η Εθνική θα πρέπει να φτάσει αήττητη στην Λουμπλιάνα για την επόμενη φάση. Να νικήσει τους Ιταλούς, καθώς και τους Φιλανδούς για να μεταφέρει στην σλοβενική πρωτεύουσα, το απόλυτο των νικών, αφού φαίνεται ότι η Φιλανδία θα είναι η Τρίτη ομάδα που θα ακολουθήσει την Ελλάδα και την Ιταλία στην φάση των «12». Η Σουηδία έχει πιθανότητες πρόκρισης, αν πετύχει δυο νίκες στα δυο τελευταία παιχνίδια, ενώ Ρώσοι και Τούρκοι αποχαιρέτησαν πρόωρα και άδοξα την διοργάνωση.

Η απόδοση του Γιάννη Μπουρούση στο α’ ημίχρονο (35-41) ήταν ο «καταλύτης» της Εθνικής ομάδας, καθώς ο διεθνής σέντερ της Ρεάλ, σε 11 λεπτά συμμετοχής, ήταν ο πρώτος σκόρερ (13π.) του αγώνα και ήταν ασταμάτητος και στους δυο ψηλούς (Ερντέν και Ασίκ) που χρησιμοποίησε ο Τάνιεβιτς. Αν δεν είχε υποπέσει σε δεύτερο φάουλ, δεν θα χρειαζόταν και η αντικατάσταση του από τον Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος δεν κατάφερε να αναπληρώσει τον συμπαίκτη του. Στην τουρκική ομάδα, ο Χινταγέτ Τούρκογλου, ήταν ο... «έκτος» παίκτης της Ελλάδας. Η άμυνα του Παπανικολάου, αρχικά και του Περπέρογλου, εν συνεχεία, ήταν άκρως αποτελεσματική στον στάρ των Τούρκων και ενώ ο Μπόγκνταν Τάνοεβιτς τον εμπιστεύτηκε για 18 λεπτά, παρά την τραγική στατιστική του που είχε μόλις δυο εύστοχες βολές (0/3 διπ, 0/3 τρ). Η Εθνική άρχισε να επιβάλλει τον ρυθμό της στα δυο τελευταία λετπά του πρώτου δεκάλεπτου (16-21), επιβεβαιώνοντας την εμπειρία που έχει στην σωστή ανάγνωση του αντιπάλου της, ώστε να «χτυπά» στις αδυναμίες του, ενώ έδειξε άμεση προσαρμοστικότητα για την κάλυψη του κενού που έχει αφήσει ο Βασίλης Σπανούλης στην περιφέρεια. Η αναγκαστική εναλλαγή του Περπέρογλου και του Μπράμος στην θέση του δεύτερου περιφερειακού, δεν προκάλεσε «τρύπα» στην κυκλοφορία της μπάλας και στην εφαρμογή των επιθετικών συστημάτων, ενώ ακόμα κι όταν η Τουρκία εφάρμοσε άμυνα «ζώνης» στα δυο τελευταία λεπτά του ημιχρόνου, δυο αμαρκάριστα σουτ 3 πόντων του Μπράμος και ένα του Παπανικολάου, διατήρησαν με...ευλάβεια το ελληνικό προβάδισμα που έφτασε στους οκτώ πόντους (30-38 στο 1’31’’) με το τρίποντο του Μπουρούση.

Κι αν ο Μπουρούσης έφτασε τους 21 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο, η Εθνική είχε τρεις ακόμα «σωματοφύλακες» που δεν άφησαν τους Τούρκους να πιστέψουν ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν την παρουσία τους στο 38ο «ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ». Ο Νίκος Ζήσης έπαιξε και για τον...κουμπάρο του, Βασίλη Σπανούλη που θα τον έβλεπε από το κρεβάτι του ξενοδοχείου και θα φώναζε: «Μπράβο Νικόλα, μην σταματάς»! Ο διεθνής παίκτης της Ούνικς Καζάν έφτασε τις 10 ασίστ στην τρίτη περίοδο, μοίρασε έξοχα την μπάλα στους συμπαίκτες του και το ελληνικό ρεσιτάλ από την γραμμή των 6.75, ήταν απολαυστικό. Με 7/7 τρίποντα, η ελληνική ομάδα «πάτησε γκάζι» και διέλυσε τα αμυτνικά σχέδια του Τάνιεβιτς με την «ζώνη» που διέψευσε τον προπονητή της Τουρκίας. Ο τρίτος της «παρέας» που «άγγιξε» το άριστα σε άμυνα και επίθεση, ήταν ο Στράτος Περπέρογλου. Απόλυτα δικαιολογημένα, ο Τρινκέρι του έδωσε τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, γιατί πρόκειται για τον πιο αθόρυβο εργάτη της Εθνικής ομάδας. Το «κερασάκι στην τούρτα» της πρόκρισης, έβαλε ο Κώστας Σλούκας που σημείωσε 14 πόντους και απέδειξε ότι αφενός γίνεται στέλεχος της ανδρικής ομάδας και αφετέρου έχει κερδίσει σημαντικά στοιχεία από την συνύρπαξη του με τον Σπανούλη στον Ολυμπιακό και στην Εθνική.

Η διαφορά των 15 πόντων (49-64), πριν την έναρξη της 4ης περιόδου, πρόσφερε την άνεση στην Εθνική ομάδα να παίξει τους γείτονες μας σαν την «γάτα με το ποντίκι» τους γείτονες και στο τέλος να τους «καταπιεί», όπως συμβαίνει σ΄αυτή την άνιση, ζωϊκή «μονομαχία»...

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μπαλμπάι, Πρέλτζιτς 9, Γκιουλέρ 6, Μπατούκ, Ιλιασόβα 13, Ερντέν 5, Τσετίν 3, Σαβάς, Γκονλούμ 8 (8 ριμπάουντ), Αρσλάν 9, Ασίκ 6, Τούρκογλου 2.

ΕΛΛΑΔΑ: Σλούκας 14, Μπουρούσης 21, Ζήσης 6 (11 ασίστ), Περπέρογλου 12 (5 ριμπάουντ), Φώτσης 3, Παπανικολάου 11, Καββαδάς, Μαυροκεφαλίδης 6, Καϊμακόγλου 5 (6 ριμπάουντ), Μπράμος 6, Πρίντεζης.
kathimerini.gr