Εύα Καϊλή: Η γενιά μας θα λύσει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Χιουριέτ, η νεότατη ελληνίδα ευρωβουλευτής και ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, Εύα Καιλή, δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Βιώνουμε την περίοδο του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της οποίας πιστεύω πως θα επιλύσει τα προβλήματα αυτής της γενεάς» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Καϊλή.

Μετά την εκλογή της ως ευρωβουλευτής και περνώντας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες, απάντησε ως εξής τις ερωτήσεις της Χιουριέτ η Εύα Καϊλή:

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η γνώμη που έχει ο καθένας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν έχει και τόση σημασία, γιατί oι σχέσεις των δύο χωρών αναπαράγουν τη δική τους δυναμική. Η Συνθήκη της Λωζάννης έλυσε κάποια προβλήματα αλλά την ίδια στιγμή δημιούργησε και κάποια νέα. Η εποχή του Νταβός είχε τη δική της λογική, στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της εποχής της ‘Λογικής του Ελσίνκι’ δώθηκε ευρωπαϊκή διάσταση στις σχέσεις μας και τώρα βιώνουμε την ‘Εποχή του Ερντογάν’. Κατά την άποψη μου πρόκειται για την πιο επιτυχημένη περίοδο στις σχέσεις μας. Τα τελευταία δέκα χρόνια, από το 1922 έως και σήμερα, είναι η πρώτη φορά που οι δύο λαοί έρχονται τόσο κοντά ο ένας με τον άλλον. Θέλω να πιστεύω ότι (ο Ενρτογάν) θα λύσει τα υπαρκτά προβλήματα της παρούσας γενεάς.

Η υπόθεση της Κύπρου: Δύο κοινωνίες που υπακούουν σε διεθνείς νομικούς κανονισμούς και είναι απομακρυσμένοι από εμμονές και επεκτατική λογική μπορούν να βρούν λύσεις στο πρόβλημα. Ίσως και το πρόβλημα να μη βρίσκεται τόσο μακριά. Η Αθήνα και η Άγκυρα πρέπει να δράσουν καταλυτικά για την εξεύρεση λύσης. Ακόμα, η Κύπρος, διαμέσου τόσων ανοιχτών πληγών, θα παίξει πρωταρχικό ρόλο στην επίλυση του θέματος.

Απόψεις σχετικά με τον πρωθυπουργό Ερντογάν: Αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία έδειξε διαφορετική πολιτική λογική από τους προκατόχους του. Δεν δημιούργησε εχθρικό  κλίμα. Αντιθέτως, υιοθέτησε ένα φιλολαϊκό προφίλ. Συγκρούστηκε με την πολιτική ελίτ και με τα υπάρχοντα κοινωνικά κατεστημένα της χώρας του. Εφάρμοσε, επίσης, θετικές για την οικονομία μεταρρυθμίσεις. Τον τελευταίο καιρό μόνο παρουσίασε σημάδια κόπωσης και είδαμε μία σκληρή συμπεριφορά και βίαιες εικόνες που αδικούν την αρχική πετυχημένη εικόνα. Μόνο με την αποφυγή νέων αναταραχών μπορούμε να κάνουμε λόγο για μία σημαντική περίοδο ευημερίας του τουρκικού λαού.