Ευθυγράμμιση Ελλάδας - Ιρλανδίας για την αποπληρωμή
Θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου, που πήρε η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κράτη της Ευρωζώνης, μετά την απόφαση των Eurogroup και Ecofin για δανειοδότηση της Ιρλανδίας κι ευθυγράμμιση της περιόδου αποπληρωμής των δύο χωρών.

 

«Το Eurogroup θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας» αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup σχετικά με το δανεισμό. Η Ελλάδα έχει συμφωνηθεί να πληρώνει επιτόκιο 5,2% για τα 110 δις ενώ η Ιρλανδία επιτόκιο 5,8% ετησίως για τα 85 δις ευρό. Ο επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε σχετικά οτι με την εναρμόνιση αυτή «αίρονται πλέον οι αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να είναι εντάξει προς τις δανειακές υποχρεώσεις της τα επόμενα χρόνια.».

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κόουεν, δήλωσε για τη χώρα του, απαντώντας σε μερίδα πολιτών της Ιρλανδίας: «Η χώρα αυτή έχει μία υποχρέωση και είναι σε θέση να μπορεί να πληρώνει τα χρέη της. Μία στάση πληρωμών θα επέφερε σοβαρές συνέπειες και πέρα από τα σύνορά μας. Δεν είμαστε μία ανεύθυνη χώρα».

Κι ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αφρικής, στη Λιβύη, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» απευθύνει πρόσκληση συναίνεσης προς τα πολιτικά κόμματα της χώρας, δηλώντας οτι η κυβέρνηση προχωράει στις μεγάλες αλλαγές «γιατί η κοινωνία στηρίζει αυτήν την προσπάθεια».

Αποφάσεις για μηχανισμό στήριξης

Το Eurogroup ανακοινώνει δημιουργία μελλοντικού μηχανισμού στήριξης που θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα οι κανόνες του νέου μηχανισμού θα πρέπει να προσαρμοστούν και να προβλέπουν την κατά περίπτωση συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα αποφασίζεται από ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, ακολουθώντας τα πρότυπα που εφαρμόζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο δανεισμός προς ένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης θα βασίζεται σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και στην αυστηρή ανάλυση για το χρέος του κράτους αυτού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η συνολική αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου θα εξεταστεί το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ