Φήμες για capital controls στην Τουρκία

Για μίνι κραχ της τουρκικής οικονομίας κάνουν λόγο διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, καθώς από το ξεκίνημα του 2018 η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω 23% της αξίας της έναντι του ευρώ, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Τετάρτη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το βασικό επιτόκιο, προκειμένου να «αποκρούσει» τις συνέπειες της ολίσθησης στην οποία έχει περιέλθει το νόμισμα της χώρας.

Το θρίλερ της τουρκικής οικονομίας δεν έχει τέλος καθώς λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, οι φήμες στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους ακόμη και για capital controls έχουν αρχίσει να εντείνονται σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιπλεον λαβή για τις σχετικές φήμες έδωσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα ύψους έως και 40% σε οποιονδήποτε, ιδιώτη ή εταιρεία, επιχειρήσει να βγάλει κεφάλαια από τη χώρα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα εξαγωγική ή εισαγωγική δραστηριότητα.

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρόκειται για μέτρο που απορρέει από την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας που τίθεται πλέον σε ισχύ. Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για απόφαση της κυβέρνησης και αφορά την εξαγωγή κεφαλαίων είτε σε τουρκικές λίρες είτε σε συνάλλαγμα. Το σχετικό δημοσίευμα ενίσχυσε υποψίες ότι υπάρχουν σκέψεις να επιβληθούν capital controls, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε προσφάτως ότι η Τουρκία «δεν θα συγχωρέσει όσους επιχειρούν να βγάλουν κεφάλαια από τη χώρα».

Οι ρευστοποιήσεις στο τουρκικό χρηματιστήριο έχουν αυξηθεί εν όψει των εκλογών και η ισοτιμία της λίρας καταγράφει ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν ανοδική πορεία.

Την Πέμπτη, η τουρκική λίρα υποχώρησε άνω του 2%, αντιστρέφοντας κάποια από τα κέρδη που σημείωσεύστερα από την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 300 μονάδες βάσης σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης για να ανακόψει τη μεγάλη πτώση του εθνικού νομίσματος. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 16,5% από το 13,5%, σε μία έκτακτη συνεδρίαση που ήρθε ως αποτέλεσμα της ανελέητης υποχώρησης της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι επενδυτές έχουν σφυροκοπήσει το νόμισμα εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό, ιδιαίτερα αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν – που αυτοχαρακτηρίζεται «εχθρός των επιτοκίων» – δήλωσε ότι αναμένει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο επί της νομισματικής πολιτικής μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Μάλιστα ανάλογη εκτίμηση έκανε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και γνωστός διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Υπάρχουν αυτή την στιγμή δύο σοβαρά ενδεχόμενα. Το ένα είναι των capital controls και δεν ξέρω τί μπορεί να κάνει ο Ερντογάν για να το αποτρέψει αυτό από το να συμβεί μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Είναι σίγουρο ότι θα κάνει τα πάντα χωρίς να ξέρω αν θα τα καταφέρει και το δεύτερο είναι το πάγωμα στην κίνηση λογαριασμών που είναι σε συνάλλαγμα. Το πρόβλημα της Τουρκίας αυτή την στιγμή λόγω της υποτίμησης είναι ακριβώς αυτό.

Μάλιστα σήμερα είδα τις δηλώσεις του γραφικού Μπουλούτ να λέει ένα μέρος του αφηγήματος του Ερντογάν, ότι υπάρχουν ξένα κέντρα που πολεμούν την Τουρκία και αφού δεν κατάφεραν να βγάλουν τον Ερντογάν από την μέση με το πραξικόπημα, το προσπαθούν τώρα μέσω της οικονομίας.

Πιστεύω πως κάπου εκεί θα κινηθεί ο Ερντογάν τις επόμενες ημέρες ως εγχώριο αφήγημα, αν και ο κλονισμός της οικονομίας μπορεί σε επίπεδο ρητορικής να τον ακούσουμε με τις γνωστές του ακρότητες αλλά στην πράξη του περιορίζει το περιθώριο ελιγμών.

Αυτό που δείχνει πως η πολιτική του Ερντογάν στην οικονομία είναι αποτυχημένη το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι το γεγονός που τον θυμάμαι να λέει ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια και να δίνονται δάνεια με χαμηλά επιτόκια στις επιχειρήσεις και τον κόσμο και χθες είδαμε 300 μονάδες πάνω, δηλαδή 3% αύξηση των επιτοκίων.

Αυτό αναιρεί όλα αυτά που δημόσια έλεγε ο Ερντογάν και τις παροτρύνσεις που έκανε προς τον κεντρικό τραπεζίτη. Αυτό δείχνει πως η κατάσταση είναι πραγματικά άσχημη για την τουρκική οικονομία και αισθάνεται και την πίεση ο ίδιος ο Ερντογάν» ανέφερε.(newsbeast.gr)