Γερμανικές εκλογές: Θρίαμβος της Μέρκελ και η επόμενη μέρα

Θρίαμβος των Χριστιανοδημοκράτων / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) με 41,5% των ψήφων και το σενάριο συγκρότησης ενός "μεγάλου συνασπισμού" ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες.

Η συγκρότηση ενός "μεγάλου συνασπισμού" ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες, το πιο πιθανό σενάριο που αρχίζει να σχηματοποιείται στη Γερμανία, επιτρέπει μία ελαφρά διαφοροποίηση προς μία περισσότερο ανεκτική στάση απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους που βρίσκονται σε οικονομική κρίση.
Την επομένη των εκλογών, η επανάληψη του σεναρίου της περιόδου 2005-2009 είναι η μόνη υπόθεση που σχολιάζουν οι οικονομικοί αναλυτές.

Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, οικονομολόγος της Βerenberg Βank, περιμένει από μία τέτοια συμμαχία "μία ελαφρά διαφοροποίηση της θέσης της Γερμανίας υπέρ των χωρών της ευρωζώνης σε οικονομική κρίση". Την ίδια πρόβλεψη κάνει ο Αντρέας Ρεες της Unicredit , ο οποίος κάνει λόγο για "την εφαρμογή μίας φιλο-ευρωπαϊκής πολιτικής, ίσως περισσότερο εποικοδομητικής".

Τα τελευταία χρόνια, το SPD, όπως και οι Πράσινοι, συμπαρατάχθηκαν με την καγκελάριο ψηφίζοντας τα περισσότερα από τα προγράμματα βοήθειας για τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση. Στην πράξη "η ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας υπήρξε αντικείμενο συν-διαχείρισης από την CDU και το SPD", σύμφωνα με τον Ζιλ Μέκ της Deutsche Βank. Ενας συνασπισμός ανάμεσα στους δύο δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την "επισημοποίηση αυτής της από κοινού διαχείρισης", λέει, και "δεν θα άλλαζε πολλά πράγματα".

Το SPD έχει καταγγείλει επανειλημμένως την πολιτική της Αγγελα Μέρκελ, η οποία βασίζεται στην απαίτηση της εφαρμογής κοινωνικά οδυνηρών μεταρρυθμίσεων και της μείωσης των ελλειμμάτων σε αντάλλαγμα της γερμανικής αλληλεγγύης. Ο υποψήφιος για την καγκελαρία του SPD Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε κατ΄επανάληψιν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι η πολιτική αυτή πνίγει την ανάπτυξη στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

Αλλά η συμμετοχή του στην γερμανική κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τη βάση της λογικής "μεταρρυθμίσεις έναντι βοήθειας", στην οποία η εφημερίδα Handelsblatt βλέπει την κύρια αιτία του εκλογικού θριάμβου της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ωστόσο, με την Αγγελα Μέρκελ επικεφαλής ενός "μεγάλου συνασπισμού", θα αμβλυνθεί η πίεση των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της και αναμφίβολα η καγκελάριος θα είναι περισσότερο διατεθειμένη να αφήσει λίγο μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση για να επιτύχουν τους στόχους της οικονομικής ανάταξης.

Ως προς την τραπεζική ένωση, "περιμένουμε αργά ή γρήγορα έναν συμβιβασμό ανάμεσα στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες επί της συγκρότησης μίας αρχής εκκαθάρισης και ενός ταμείου αναδιάρθρωσης", προβλέπει ο Αντρέας Ρεες .

Ηδη η Αγγελα Μέρκελ είχε εδώ και μερικούς μήνες χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, ανάγοντας, για παράδειγμα, σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Περισσότερο σημαντικές υποχωρήσεις, όπως ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ή η αμοιβαιοποίηση του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών φαίνονται ανέφικτες, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Με τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU / CSU) να λαμβάνουν 41,5% των ψήφων ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων στην Γερμανία. Τα επίσημα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 02:34 (ώρα Ελλάδας), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν ποσοστό 25,7%, ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.

Εκτός Βουλής, όπως είχε προβλεφθεί ήδη από τα πρώτα έξιτ πολ, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%. Αργότερα σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή, προκειμένου να προσδιοριστεί η στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Μέρκελ είπε την Κυριακή ότι είναι «προφανές» ότι δεν θα αποπειραθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ τόνισε ότι αναμένει να διεξαχθεί διαπραγμάτευση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και με τους Πράσινους για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συμμαχίας στη Γερμανία.

Booking.com