Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών και Αντικαγκελάριος Guido Westerwelle επισκέφτηκε την Τουρκία για πρώτη φορά.

Ο υπουργός συμμετείχε στην 2η  Διάσκεψη των Πρέσβεων της Τουρκίας και έκανε μια συνολική παρουσίαση των γερμανοτουρκικών σχέσεων και ακολούθως βρέθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Από την συνάντηση δόθηκε μήνυμα ότι  οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι καλύτερα από ποτέ.

«Οι σχέσεις μας δεν είναι  μόνο πολιτικές ,αλλά και κοινωνικές σχέσεις. Ακόμα και ορισμένοι τούρκοι αποκαλούν την Τουρκία ως μητέρα πατρίδα και την Γερμανία πατρίδα.» δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Ο Γερμανός Υπουργός υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι σε θέση-κλειδί στη Μέση Ανατολή και επίσης  στην επίλυση των προβλημάτων έχει καθοριστική θέση.

Στην συνάντηση των ομολόγων τέθηκαν στο τραπέζι μεταξύ άλλων η διαδικασία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ,έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές ,όμως , αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει ο άξονας της Τουρκίας  και πρόσθεσε ότι  στη Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν υπάρχει επιβράδυνση.

Ο Βεστερβέλε ηγείται του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), νέου εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Το βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), που επίσης στηρίζει την Μέρκελ, διάκειται εχθρικά όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ· παρ' όλ' αυτά, ο Βεστερβέλε αναμένεται να πει στην Άγκυρα ότι το θέμα επανεξετάστηκε από το νέο συνασπισμό και η νέα θέση του Βερολίνου είναι πως είναι «ανοικτό» σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.