Γιατί δεν πρέπει να χάσετε την Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου
Το τουρκικό σινεμά σβήνει τα 100 κεράκια του με μια χορταστική εορταστική εβδομάδα στην Ταινιοθήκη, από τις 23 μέχρι και τις 29/10, που περιλαμβάνει 14 ταινίες, γνωστούς καλεσμένους και μια έκθεση αφίσας.

Ο τουρκικός κινηματογράφος δια­νύει μία από τις πιο ανθηρές στιγμές της ιστορίας του και η τρανότερη απόδειξη γι’ αυτό είναι η βράβευση της «Χειμερίας Νάρκης» του Νουρί Μπίλγκέ Τσεϊλάν με Χρυσό Φοίνικα στο περασμένο Φεστιβάλ Κανών. Τη στιγμή, λοιπόν, που οι παγκόσμιοι σινεφίλ προβολείς είναι στραμμένοι στο σινεμά της γείτονος, ένα επετειακό αφιέρωμα παρουσιάζει τόσο το ένδοξο παρελθόν όσο και το ζωηρό παρόν μιας πολυσυλλεκτικής εθνικής κινηματογραφίας.

Η Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου (23-29/10 ) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή. Γνωστοί καλεσμένοι, μια έκθεση αφίσας και πάνω απ’ όλα ένα χορταστικό πρόγραμμα προβολών, το οποίο ισορροπεί αρμονικά ανάμεσα στη mainstream και την καλλιτεχνική τουρκική παραγωγή, φωνάζουν από μακριά «γκελ μπουρντά» στους Αθηναίους σινεφίλ.

Ελληνοτουρκική παρουσία στην πρεμιέρα
Η αυλαία σηκώνεται απόψε Πέμπ­τη 23/10 με τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ της Ρώμης ελληνοτουρκική παραγωγή «Εγώ δεν Είμαι Εγώ» («Ben o Degilim» ) που προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος του πολυεπίπεδου δράματος Ταϊφούν Πιρσελίμογλου, ο πρωταγωνιστής Ερτσάν Κεσάλ, ο διευθυντής φωτογραφίας Ανδρέας Σινάνος (υπήρξε επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου ), ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης και οι Έλληνες παραγωγοί Νίκος Μουστάκας και Κωνσταντίνα Σταυριανού θα δώσουν το «παρών» στην πρεμιέρα­ της διοργάνωσης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα δούμε ακόμη αρκετά ακυκλοφόρητα φιλμ πρόσφατης παραγωγής, όπως ο «Κύκλος» («Daire» ) του Ατίλ Ινάτς με θέμα την επιστροφή ενός καθηγητή Φιλοσοφίας στη γενέτειρά του, όπου έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν και τις επιλογές του. η πρωταγωνίστρια Ναζάν Κεσάλ, μάλιστα, θα παρευρίσκεται στην προβολή της ταινίας. Την τραυματική ιστορία της εξαφάνισης πολιτικών κρατουμένων με φόντο το επιβλητικό τοπίο της Ανατολίας πραγματεύεται η «Μούχλα» («Küf» ) του Αλί Αϊντίν, η οποία κέρδισε τον Αργυρό Αλέξανδρο στη Θεσσαλονίκη το 2012.

Ο «Κόσμος» («Kosmos» ) είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του δεξιοτεχνικού μαγικού ρεαλισμού του Ρεχά Ερντέμ, ενώ το «Όνειρο της Πεταλούδας» («Kelebegin Ruyasi» ) του Γιλμάζ Ερντογάν αποκαλύπτει τις παρά­πλευρες απώλειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ερόλ Οζλεβί διασκευάζει στην οθόνη με την «Εξορία» του το μυθιστόρημα του Ριντβάν Ακάρ «Οι Τελευταίοι Εξόριστοι της Κωνσταντινούπολης». Οι πρωταγωνιστές Μαχίρ Γκιουνσιράι και Σαντέτ Ισίλ Ακσόι, μάλιστα, θα βρίσκονται στην Ταινιοθήκη ως επίσημοι προσκεκλημένοι της Εβδομάδας Τουρκικού Κινηματογράφου.

Το «Γιόζ­γκατ Μπλουζ» του Μαχμούτ Φαζίλ Τζοσκούν μας μεταφέρει με μπλουζιάρικη διάθεση στα βάθη της Ανατολίας, οι «Άνθρωποι­ του Παππού μου» («Dedemin Ιnsanlari» ) του Τσαγάν Ιρμάκ εστιάζουν στο δράμα της ανταλλαγής πληθυσμών, ενώ το «Με τα Μάτια της Ψυχής» («Gözümün Nûru» ) των Μελίκ Σαράτσογλου και Χακί Κουρτουλούς αφηγείται με γλυκόπικρη διάθεση μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία.

Τα classic και οι θρύλοι του τουρκικού σινεμά
Εκτός από νέες παραγωγές η Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου θα μας θυμίσει και κάποια διαχρονικά must see για κάθε ενημερωμένο σινεφίλ. Πρώτα απ’ όλα ο αιχμηρός «­Δρόμος» («Yol» ), που γύρισε ο Γιλμάζ Γκιουνέι το 1982, αλλά και δύο κλασικές ταινίες από τα χρυσά ’70s του τουρκικού σινεμά, η «Νύφη» («Gelin» ) και το «Κορίτσι με την Κόκκινη Μαντίλα» («Selvi Boylum, Al Yazmalim» ), που θα φέρουν στην Αθήνα δύο μεγάλες ντίβες: τη Χουλγιά Κότσγιγιτ και την Τουρκιάν Σοράι αντίστοιχα. Το «Ξενοδοχείο η Πατρίς» («Anayurt Oteli» ) του Ομέρ Καβούρ είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της τουρκικής κινηματογραφίας, όπως και η «Αθωότητα» («Masumiyet» ), μια αιρετική κοινωνική χαρτογράφηση από τον Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ. Κερασάκι στην τούρτα του αφιερώματος η αναδρομική έκθεση αφίσας που θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Ταινιοθήκης.

Αθηνόραμα