H istos film στις Κάννες

Στις 23 Μαΐου προβλήθηκε, για πρώτη φορά, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, η ταινία μικρού μήκους του Ziya Demirel, "Salı", σε συμπαραγωγή του istos film και της γαλλικής origine films.

Η ταινία επιλέχτηκε μέσα από 4550 ταινίες μικρού μήκους και ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στην κατηγορία της, μαζί με ακόμη οκτώ.
Πρόκειται αναμφίβολα για μία σημαντική επιτυχία όλων όσων δούλεψαν για αυτήν.

Η "Η" μίλησε με την Άννα-Μαρία Ασλάνογλου, μέλος του istos film και των εκδόσεων Ιστός, για τη δημιουργία της εταιρίας παραγωγής, τα μελλοντικά της σχέδια, την ταινία και την πορεία της στις Κάννες, και με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Ziya Demirel, για την υποψηφιότητα της ταινίας του στον σημαντικό διαγωνισμό και τη συνεργασία του με την εταιρία παραγωγής.

Η istos film
Οι εκδόσεις Ιστός ιδρύθηκαν το 2011, και από τη σύστασή τους ακόμη υπήρχε η ιδέα για τη δημιουργία μίας εταιρίας παραγωγής, "μιας και τα μέλη του Ιστού έχουν στενή σχέση με τη μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο", μας λέει η Άννα-Μαρία.
Η ίδια έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη, αλλά και στην παραγωγή, τουρκικών και ξένων ταινιών.
Τα πρώτα βήματα στην παραγωγή ταινιών για την istos film έγιναν στις αρχές του 2014, όταν η εταιρία συνεργάστηκε με το σκηνοθέτη Emre Yeksan στο development της ταινίας του - "αυτή ήταν και η συνεργασία με την οποία ξεκίνησε η istos film να υπάρχει στο χώρο", σημειώνει η Άννα-Μαρία.

Η συνεργασία με το Ziya Demirel και την origine films
"Με το Ziya μας ένωσαν κοινοί φίλοι. Είχε κάνει ακόμη δύο ταινίες μικρού μήκους, είχα δει τη μία από αυτές, το 'Eviçko', και μου είχε αρέσει πολύ. Όταν ακούσαμε για τη νέα του ταινία, το 'Salı', σπεύσαμε. Και κάπως έτσι, πραγματοποιήθηκε αυτή η συνεργασία, η οποία μας έκανε υπερήφανους", λέει η Άννα-Μαρία, εξηγώντας πώς προέκυψε η συνεργασία με το σκηνοθέτη.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης σημειώνει πως το κλίμα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν ιδιαιτέρως φιλικό: "Όλοι τους είναι πολύ αγαπημένοι μου φίλοι, δεν είδα ποτέ τη συνεργασία μας έξω από το φιλικό της πλαίσιο. Δεν επρόκειτο απλώς για μία επαγγελματική συνεργασία, με τους ανθρώπους του Ιστού γίναμε συνταξιδιώτες σε αυτήν την περιπέτεια - τη δημιουργία της ταινίας".

Η συνεργασία με τη γαλλική origine films ήρθε πολύ αργότερα, κατά τη φάση του post-production της ταινίας. Η Άννα-Μαρία είχε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τη συγκεκριμένη εταιρία, για τη διανομή κάποιων άλλων ταινιών και γνώριζε το έργο της στην παραγωγή και τη διανομή ταινιών μικρού μήκους. "Μας χαροποίησε αυτή η συνεργασία, αφού δεν υπάρχουν πολλές εταιρίες διανομής ταινιών μικρού μήκους, και η origine είναι από τις καλύτερες", σημειώνει.

Η υποψηφιότητα για το Χρυσό Φοίνικα
"Όταν τελειώσαμε με τα γυρίσματα και την παραγωγή της ταινίας, τη στείλαμε στις Κάννες, χωρίς μεγάλες προσδοκίες - γνωρίζαμε άλλωστε πως η συμμετοχή στο Φεστιβάλ είναι μεγάλη. Ο καιρός περνούσε και δεν παίρναμε απάντηση. Όσο κοντοζύγωνε η ημερομηνία της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων και δεν είχαμε απάντηση στα χέρια μας, οι ελπίδες μας αναπτερώνονταν, αλλά πάθαμε σοκ όταν η απάντηση ήρθε και ήταν θετική, η ταινία μας ήταν μεταξύ των εννέα υποψηφίων για το Χρυσό Φοίνικα. Μαζευτήκαμε και το γιορτάσαμε, ήταν, και είναι ακόμα, για εμάς μεγάλη επιτυχία, μας γέμισε αισιοδοξία για το μέλλον", θυμάται η Άννα-Μαρία.

Στις Κάννες, ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στην ταινία και τα σχόλια ήταν ενθαρρυντικά.
"Επιπλέον, κάναμε πολλές και σημαντικές γνωριμίες στις Κάννες, πράγμα που είναι από μόνο του πολύ θετικό", σημειώνει.
Ο Ziya Demirel, από την πλευρά του, περιγράφει την εμπειρία ως "ενδιαφέρουσα": "Όλα κινούνταν με γρήγορους ρυθμούς στις Κάννες. Η πιο σημαντική στιγμή ήταν όταν το Salı προβλήθηκε στο Σινεμά Debussy. Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια μαγική στιγμή, και το γεγονός πως βρισκόμουν μεταξύ φίλων έκανε την εμπειρία αυτή ακόμη πιο όμορφη", σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Τα μελλοντικά σχέδια της istos film
Στα επόμενα πλάνα της istos είναι και η παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους, μία εκ των οποίων είναι ήδη στα σκαριά. Πρόκειται για μία ταινία του Emre Yeksan, που πραγματεύεται την επιστροφή ενός νέου ανθρώπου από την Πόλη στη γενέτειρά του, τη Σμύρνη, ύστερα από μία σειρά ατυχιών, και τη ζωή του εκεί.

Τα γυρίσματα θα αρχίσουν μέσα στο 2016, και το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αποφασίσει να χρηματοδοτήσει το νέο πόνημα. "Σε αυτή τη φάση, συνεργαζόμαστε στην παραγωγή με ευρωπαϊκές εταιρίες, και αναζητούμε χρηματοδότηση για να ξεκινήσουμε την παραγωγή της επόμενής μας ταινίας, ταινία στην οποία πιστεύουμε πολύ", υπογραμμίζει η Άννα-Μαρία.

ΗΧΩ της ΠΟΛΗΣ