H Τουρκία ανήκει στην Ε.Ε
Η ισπανική προεδρία των «27» θεωρεί ότι η Τουρκία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο Μορατίνος υποστήριξε επίσης ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την [[Τουρκία]] θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν με επιτυχία εφόσον αυτή ικανοποιήσει τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία σχετίζονται με ζητήματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου και αποτελούν προαπαιτούμενα για την τουρκική είσοδο στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Η ένταξή της επιφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα. Μπορεί οι απόψεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη να διίστανται, αλλά έχουμε όλοι συμφωνήσει να περιμένουμε την έκβαση των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας.

Η Ισπανία, η οποία θα ασκεί την προεδρία της [[Ε.Ε.]] μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ευελπιστεί να ανοίξει το δρόμο για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σε τέσσερις νέους πολιτικούς τομείς, και να σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση της επίλυσης της τουρκο-κυπριακής διαμάχης.

«Η Τουρκία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι προτιμότερο να ενταχθεί στην Ε.Ε. παρά να μένει εκτός», τόνισε ο Ισπανός ΥΠΕΞ.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι η Ε.Ε. θεωρεί την Τουρκία εταίρο υψηλής στρατηγικής σημασίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο διπλωματικό της δίκτυο στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Στο πλαίσιο της προεδρίας της, η Ισπανία θα κληθεί να πείσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία για τη σκοπιμότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., καθώς οι χώρες αυτές φαίνεται να προτιμούν μια ειδική σχέση της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί της πλήρους ένταξής της. (REUTERS)