Η 'Αγκυρα μπορεί να κλείσει τα σύνορά της με τη Συρία
Περίπου 7.000 Σύροι πρόσφυγες, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δίνη του εμφυλίου και να περάσουν στην Τουρκία, είναι καθηλωμένοι στα σύνορα των δύο χωρών, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το συνεχώς αυξανόμενο κύμα προσφύγων προς το έδαφός της.

Υπήρξαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το αν η Τουρκία έχει πράγματι κλείσει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Ενώ ένας ακτιβιστής της Συρίας δήλωσε ότι τα σύνορα είναι κλειστά, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νιούλαντ από την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι όλοι οι συνοριακοί σταθμοί στην Τουρκία, είναι ανοιχτοί. Το αυξανόμενο ρεύμα προσφύγων, έχει πολλαπλασιάσει την πίεση στη διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ζώνης προστασίας των προσφύγων, στο εσωτερικό της Συρίας. Η Τουρκία, η οποία ήδη έχει σχεδόν 100.000 πρόσφυγες στο έδαφός της, πρότεινε τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης, όπου ο ΟΗΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει κέντρα για τους εκτοπισμένους.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γαλλία, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εργάζεται πάνω στην τουρκική πρόταση για τη δημιουργία «ζωνών» στο εσωτερικό της Συρίας και έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια στη Συρία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η Τουρκία διαβεβαίωσε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ότι ετοιμάζει επτά επιπλέον κέντρα για να φιλοξενηθούν οι πλέον των 100000 πρόσφυγες στο έδαφός της. Τα τέσσερα αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Η Ύπατη Αρμοστεία αναμένει ότι με την προσθήκη αυτή, η Τουρκία θα έχει χώρο για 130.000 πρόσφυγες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερα από 100.000 εκτοπισμένους.