Η Άνγκελα Μέρκελ την Δευτέρα στην Τουρκία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Τουρκία ως επίσημη προσκεκλημένη του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan.

Η Μέρκελ στις 29-30 Μαρτίου θα συνάψει επαφές σε Ankara και İstanbul.

Στο πλαίσιο των επαφών της στην τουρκική πρωτεύουσα η Μέρκελ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Abdullah Gül θα έχει κατ' ιδίαν και μεταξύ αποστολών συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdoğan. Έπειτα οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος στην İstanbul θα συμμετάσχει μαζί με τον Erdoğan στην πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Έσσεν/Περιοχή του Ρουρ και İstanbul Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2010» και θα παραβρεθούν στο τουρκογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία είναι η πρώτη σε επίπεδο πρωθυπουργού μεταξύ των δύο χωρών μετά από τις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γερμανία στις 27 Σεπτεμβρίου 2009.

Στις συνομιλίες θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Το θέμα που αναμένεται να αναδειχθεί στις συνομιλίες είναι η επιμονή της Μέρκελ για ειδική εταιρική σχέση Τουρκίας-Κοινότητας.

Πριν από μερικές μέρες η Μέρκελ επανέλαβε την θέση της για την ειδική εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, τις δηλώσεις είχαν ακολουθήσει οι αντιδράσεις του πρωθυπουργού Erdoğan και του υπουργείου Εξωτερικών.