Η ΔΕΗ πάει Τουρκία
Την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη με αντικείμενο τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μελετά η ΔΕΗ.

Μετά την αντίστοιχη πρωτοβουλία ιδιωτικών ομίλων, όπως είναι η περίπτωση της ΜΕΤΚΑ, η διοίκηση της ΔΕΗ στοχεύει στη σύναψη ελκυστικότερων διασυνοριακών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, καθώς η τουρκική αγορά προσφέρει σημαντικές δυνατότητες, όπως νέες πηγές εφοδιασμού του δικτύου.

Το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έκανε πρεμιέρα φέτος στις 4 Μαΐου, όταν το ευρωπαϊκό όργανο των διαχειριστών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας (European Network Of Transmis-sion System Operators For Electricity) έδωσε το πράσινο φως ύστερα από μία δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών για την ανταλλαγή ρεύματος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατά το α' εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η Ελλάδα εισήγαγε από την Τουρκία 1.264.588 MW ηλεκτρικής ενέργειας και από τη Βουλγαρία 1.334.122 MW.

Στην τουρκική αγορά ηλεκτρισμού των 74 εκατ. κατοίκων δραστηριοποιούνται μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων οι ιταλικοί Eni, Edison και Enel, οι γερμανικοί RWE, EnBW, STEAG και Ε.On, οι γαλλικοί EDF και Gaz de France, οι ρωσικοί Gazprom και Lukoil, οι αμερικανικοί AES, GE και SCE Mission, ο αυστριακός Verbound, οι ισπανικοί Iberdrola και Endesa, ο βρετανικός Interna-tional Power και ο βελγικός Suez-Tractabell.

enet