Η δημιουργική πορεία των Κέντρων Στήριξης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανόπαιδων
Τα Κέντρα Στήριξης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανόπαιδων αποτελούν φορέα γνώσης και στοχεύουν να εντάξουν τα παιδία της μειονότητας στην κοινωνία μέσω δημιουργικών και εκπαιδευτικών δράσεων εντός και εκτός σχολείου ενισχύοντας ιδιαίτερα την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας που αποτελεί αιτία της απομόνωσης τους.

Τα Κέντρα Στήριξης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανόπαιδων ιδρύθηκαν στην δεύτερη φάσης του Προγράμματος «Εκπαίδευση Μουσουλμανόπαιδων» το οποίο σήμερα διανύει την τέταρτη φάση του και έχει μετονομαστεί σε «Πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας στη Θράκη 2010-13» και στα πλαίσια μιας προσπάθειας σύνδεσης και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε το 1997 από το Υπουργείο Παιδείας και Δια βίου Μάθησης και σε 1η φάση θέτει τις βάσεις ώστε να παράγει ένα δυναμικό και ουσιαστικό έργο για την εκπαίδευση των μουσουλμανόπαιδων εκδίδοντας βιβλία προσαρμοσμένα στις ανάγκες των παιδιών ,επιμορφώνοντας τους εκπαιδευτικούς των μειονοτικών σχολείων και προωθώντας έρευνες για τα εκπαιδευτικά δεδομένα της μειονότητας. Στη 2η φάση του το Πρόγραμμα ενισχύει τις προηγούμενες δράσεις του προσθέτει νέες ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει ένα άνοιγμα «προς τα έξω» με την οργάνωση ενισχυτικής διδασκαλίας στα γυμνάσια και κυρίως με την ίδρυση των Κέντρων Στήριξη του Προγράμματος . Στην Τρίτη φάση το Πρόγραμμα παρεμβαίνει δυναμικά εντός σχολείου σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και εκτός με την συνέχισης και ανάπτυξη της λειτουργίας των Κέντρων Στήριξης του Προγράμματος. Η τέταρτη φάση του Προγράμματος βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στο διάστημα 2010-2013.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 2 Κεντρικά Κέντρα Στήριξης του Προγράμματος στην Κομοτηνή και στη Ξάνθη που πρόσφατα εγκαινιάσανε το νέο τους πολυχώρο και επτά(7) Περιφερειακά, για το Νομό Ξάνθης, Δροσερό,Σέλερο,Εχίνο για το Νομό Ροδόπης, Σάπες Ιάσμο και Οργάνη και για το Νομό Αλεξανδρούπολης, Τέρμα Άβαντος.

Επίσης λειτουργούν τέσσερα κινητά ΚΕΣΠΕΜ με τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα αυτοκίνητα από πλευράς εκπαιδευτικού υλικού και επιστημονικού προσωπικού που κινούνται σε σχολεία των μειονοτικών κοινοτήτων των Νομών Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου και συγκεκριμένα σε 22 οικισμούς δίνοντας σε περίπου 700 παιδία της μειονότητας που ζουν απομακρυσμένα την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση στη γνώση . Το Πρόγραμμα απασχολεί 400 και πλέον εκπαιδευτικούς ενώ ο αριθμός των εξυπηρετούμενων μαθητών ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες και ολοένα αυξάνει.

Τα ΚΕΣΠΕΜ αποτελούν μια σημαντική καινοτομία του Προγράμματος καθώς ενίσχυσαν τις δράσεις του και απέκτησαν δυναμικό ρόλο στην Μειονότητα παρουσιάζοντας θεαματικά αποτελέσματα μέσα από πολλαπλές δραστηριότητες .Ανάμεσα σε αυτές είναι , μαθήματα ελληνικής γλώσσας και μέσω υπολογιστών , μαθηματικών, φυσικής, απογευματινά και τα Σαββατοκύριακα στη διάρκεια του σχολικού έτους και θερινά μαθήματα προς μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, παροχή βιβλίων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού σε μαθητές, δανεισμός βιβλίων σε μαθητές Ταυτόχρονα σε ανοιχτή συνεργασία με την οικογένεια οργανώνουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε γονείς (ιδίως μητέρες) μειονοτικών μαθητών. Επίσης η δημιουργική απασχόληση παιδιών προσχολικής ηλικίας συμβάλει σημαντικά στην ομαλή μετέπειτα ένταξη τους στην κοινωνία του σχολείου. Σημαντική δράση αποτελεί και η εκμάθηση της τουρκικής σε εκπαιδευτικούς που συμβάλλει σημαντικά όχι μόνο στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και στην ουσιαστική επαφή και συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή.

Τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων είναι μια ακόμη δράση των Κέντρων Στήριξης , λειτουργούν σε δικό τους χώρο μέσα στα Κέντρα και αποτελούν μια πρακτική που στόχο έχει μέσα από τη δημιουργία ομάδων, να ενθαρρύνει τους νέους να συμμετέχουν σε όλους τους τομείς της ζωής , να συνυπάρχουν , να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων από το Μάιο του 2011 έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και ενημερώνουν για τις δράσεις τους ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011 για 4 εβδομάδες ανέπτυξαν εργαστηριακό χώρο διαπολιτισμικής συνύπαρξης με πολλαπλούς τρόπους, στο Νέστο στη Γαλάνη του Δήμου Τοπείρου και στην παραλία Μέσης του Δήμου Κομοτηνής. Μία διαπολιτισμική ομάδα 15 εμψυχωτών - μέλη του δικτύου συνεργατών ΔΕΝ - σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε τη θερινή αυτή δράση.222 νέοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη θερινή δράση των ΔΕΝ στο Νέστο. Ταξίδεψαν από Σάπες, Κομοτηνή, Φίλια, Σέλερο, Άκαρπο, Ξάνθη, Μελίβοια, Πάχνη, και Κένταυρο, και βρέθηκαν με νέους από τους Τοξότες και τη Γαλάνη - διαμορφώνοντας πολύχρωμες παρέες. Επιθυμητό είναι να αγκαλιστεί η δράση από την τοπική κοινωνία εξασφαλίζοντας έτσι την συνέχεια της.

Η επιτυχία των ΚΕΣΠΕΜ είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας χάρη στην αποτελεσματικότητα τους. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία αποτελεί το γεγονός πως πρόκειται για μια δράση που έχει διαπολιτισμικό χαρακτήρα και το προσωπικό είναι μεικτό και δίγλωσσο. Μέσα από τα Κέντρα η διαφορετικότητα γίνεται δημιουργική ενώ υπάρχει πλήρης σεβασμός και αποδοχή της μητρικής γλώσσας και της κουλτούρας των παιδιών της μειονότητας. Μέσα από την συνύπαρξη της ελληνικής και της τουρκικής τα παιδία νιώθουν πως βρίσκονται σε ένα οικείο και φιλικό περιβάλλον.

Το Πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών της Μουσουλμανικής χάρη στην προσπάθεια και τη δημιουργικότητα του προσωπικού του κατάφερε επιτύχει τους στόχους του και συνεχίζει να βρίσκεται σε «εγρήγορση» προκειμένου να πετύχει ακόμη περισσότερα. Στόχος δεν αποτελεί μόνο η ομαλή ένταξη στην τοπική κοινωνία αλλά και στην ευρύτερη ώστε τα παιδιά της μειονότητας να νιώθουν ισότιμοι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και να συμβάλλουν έτσι στην ανάπτυξη του τόπου.

Με σύνθημα «Κάνουμε πρόσθεση και όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και όχι διαίρεση», το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Μουσουλμανόπαιδων» , συμβάλλει από το 1997 με το έργο του στη βελτίωση των εκπαιδευτικών δεδομένων της Μειονότητας και η προσπάθεια αυτή αξίζει επιβράβευση ,ενίσχυση και κάθε είδους προβολή.

Σύνδεσμος του προγράμματος για περαιτέρω πληροφορίες

http://www.museduc.gr