Η ΕΕ έτοιμη να πάρει μέτρα για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να συγκαλέσει ειδική διάσκεψη στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα, για να συζητήσει για το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Προηγήθηκε μία σειρά γεγονότων στην Τουρκία και τα Βαλκάνια, τα οποία θεωρήθηκαν παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου.

Η επικείμενη διάσκεψη, εκτός του ότι αναδεικνύει την αυξημένη ανησυχία ορισμένων πολιτικών κύκλων στις Βρυξέλλες αναφορικά με της ελευθερία του Τύπου στη περιοχή, συμπίπτει με μια περίοδο, κατά την οποία στην Τουρκία η ελευθερία της έκφρασης έχει γίνει θέμα ευρείας δημόσιας συζήτησης.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε, ο οποίος αναμένεται να συμμετέχει στο συνέδριο, έχει αυξήσει τελευταία το επίπεδο κριτικής για την ελευθερία έκφρασης στον τουρκικό Τύπο, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων στη χώρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση σχετικά με τις υποθέσεις ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκιά, στην οποία περιλαμβάνεται και σκληρή κριτική κατά της αστυνομίας. Τον περασμένο μήνα, αρκετοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στα πλαίσια έρευνας για μια φερόμενη συνωμοσία πραξικοπήματος, ενώ ένα αδημοσίευτο βιβλίο κατασχέθηκε από την αστυνομία.