Η έκθεση "Παιδιά της Λοζάννης" στην Άγκυρα
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινίασε χθες στην Άγκυρα την Έκθεση "Παιδιά της Λοζάννης" που αναφέρεται στην ιστορία της ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μέσα από τις φωτογραφίες του σύμβουλου της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα κ. Στράτου Ευθυμίου.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας ο πρέσβης της Ελλάδος κ. Φώτης Ξύδας, ενώ αργότερα ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την κατοικία του έλληνα πρέσβη και το παρεκκλήσιο του Αγίου Κλήμεντος που βρίσκεται στην Πρεσβεία.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στην Άγκυρα κ. Μαρκ Πιερίνι ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε τον αποστολικό νούντσιο στην Άγκυρα Αρχιεπίσκοπο κ. Αντώνιο Λουτσιμπέλο.

Η Έκθεση "Παιδιά της Λοζάννης" εξηγεί με φωτογραφίες τις ιστορίες των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα και στην Τουρκία εγκαταλείποντας τα εδάφη τους στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από την Συνθήκη της Λοζάννης ανταλλαγής πληθυσμών. " Ο παππούς μου και η γιαγιά μου έφυγαν κατά την ανταλλαγή από εδώ για την Αθήνα. Κατά τον ίδιο τρόπο πολλοί μουσουλμάνοι ήρθαν από εκεί στην Σπάρτη ( Isparta). Στην Έκθεση αυτή που είναι δικό μου προσωπικό σχέδιο, προσπάθησα να εξηγήσω την ανταλλαγή". Ο κ. Ευθυμίου που υπηρετεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Άγκυρα κατάγεται από την Σπάρτη (Isparta).

Η Έκθεση που οργανώνεται στην γκαλερί Καρά (Kara) του Δήμου της περιοχής Τσανκαγιά θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 14 Ιουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.