Η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης η έκθεση που έδωσε ο Πολ Τομσεν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σε αυτήν εκτιμάται ότι φέτος το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 10% του ΑΕΠ, ενώ η ύφεση θα φτάσει το 6%. Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα βελτιωθεί το 2012, όταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 3%.

Δραματική θα παραμείνει η κατάσταση στην αγορά εργασίας, καθώς η ανεργία, που φέτος θα «κλείσει» στο 17%, το 2012 θα φτάσει το 19% και το 2013 το 19,5%, για να αρχίσει να υποχωρεί από το 2014.

Ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας παίζει η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI. Οπως τονίζει ο Τομσεν, με την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αυτό θα πέσει στο 120% το 2020. Το μέγεθος αυτό θεωρείται το μέγιστο επιτρεπτό, προκειμένου να είναι βιώσιμο.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι, αφενός, η περαιτέρω μείωσή του θα είναι μία μακρόχρονη διαδικασία, αφετέρου ότι χωρίς σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το ελληνικό δημόσιο χρέος δε θα πέσει κάτω από το 145% το 2020.

Χρειάζονται επιπλέον μέτρα

Για την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο νέος προϋπολογισμός, η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και οι άλλες συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα.

Για τους στόχους του τρέχοντος έτους θα πρέπει να φτάνουν το 8% του ΑΕΠ, ενώ αντίστοιχου μεγέθους μέτρα απαιτούνται και για το 2012. Την επόμενη διετία θα είναι χαμηλότερα, ύψους 6% του ΑΕΠ, προκειμένου το 2014, τελικά, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας να κλείσει με πλεόνασμα 5%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα της τάξης του 3% του ΑΕΠ, ή περίπου 7,7 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος ο κ.Τόμσεν έσπευσε να διευκρινίσει με δηλώσεις του ότι αυτό δεν σημαίνει αύξηση της φορολογίας, καθώς το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας «έχει βασιστεί, κατά την άποψή μας, παρά πολύ στους φόρους και πιστεύω πως ένα από τα πράγματα που είδαμε το 2011 είναι ότι έχουμε φτάσει στο όριο του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των φόρων ... Οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστούν, πρέπει να αφορούν τη μείωση των δαπανών», όπως είπε.

Ο κ. Τόμσεν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδουν το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι στη συμμετοχή των τριών μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, αλλά και τη δέσμευσή για τους στόχους και τις κύριες πολιτικές του προγράμματος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ οι αποκλίσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων πιθανότατα οφείλονταν και στην απουσία συναίνεσης.(Πηγή:ethnos)