Η ευρωπαϊκή ιδέα χάvει έδαφος στην Τουρκία
Η ευρωπαϊκή ιδέα έχει χάσει έδαφος στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στην Τουρκία από το Ινστιτούτο Transatlantic Trends για λογαριασμό του German Marshall Fund.

 

Σύμφωνα με τη νέα αυτή δημοσκόπηση ο τουρκικός λαός στην πλειονότητα του επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία με τον μουσουλμανικό κόσμο.

 

Το 2004, ένα χρόνο ύστερα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 74% των Τούρκων τάχθηκε υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ το 2010, το ποσοστό δεν ξεπερνά το 38%.

 

Ο αριθμός των Τούρκων οι οποίοι δηλώνουν πως θα στηρίξουν τη χώρα τους στην περίπτωση που συνεργαστεί στενότερα με τα κράτη της Μέσης Ανατολής διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, από το 10% το 2009 στο 20% το 2010.

 

Επίσης, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 48% των Τούρκων δηλώνει πως δεν ανησυχεί και πως πιστεύει πως το Ιράν προχωρά στον εμπλουτισμό ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς.

 

Οι Ευρωπαίοι, από την άλλη μεριά, παραμένουν διχασμένοι επί του ζητήματος της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Το 38% τάσσονται υπέρ, ενώ το 48% κατά.

 

Η συντηρητική ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως παραμένει προσηλωμένη στη Δύση, ενώ παρουσιάζεται ως μια περιφερειακή δύναμη σε αναζήτηση νέων αγορών, επισημαίνεται στην εν λόγω δημοσκόπηση.

 

 Η δημοσκόπηση διεξήχθη στην Τουρκία, στις ΗΠΑ και σε έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στατιστικό δείγμα 1.100 ανθρώπους σε κάθε χώρα.

Πηγή:Ελευθεροτυπία