Η ‘γυναίκα με τα κόκκινα’ της Ταξίμ εμπνέει τις ιταλίδες
Η Τζεϊντά Σουνγκούρ (Ceyda Sungur), η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα που έγινε σύμβολο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και της αστυνομικής θηριωδίας έγινε πηγή έμπνευσης για τις ιταλίδες βουλευτές.

Στο πλαίσιο συζήτησης στη βουλή για τις εκτρώσεις οι 8 γυναίκες βουλευτές παρουσιάστηκαν με κόκκινα σακάκια και δηλώσαν «Με το κόκκινο ρούχο βρισκόμαστε στο πλευρό της Τζεϊντά και κάθε γυναίκας στην Τουρκία που αντιστέκεται στην αστυνομία.»

Οι ιταλίδες βουλευτές μέλη του Κόμματος Αριστεράς Οικολογίας και Ελευθερίας έφτασαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων ντυμένες στα κόκκινα για να συζητηθεί ο Νόμος υπ’ αριθμόν 194 σχετικά με την άρνηση των γιατρών να πραγματοποιούν εκτρώσεις.

Μία από τις βουλευτές, η Τϊτι Ντι Σάλβο (Titti Di Salvo) δήλωσε, « Η γυναίκα με τα κόκκινα που κατάφερε να σταθεί όρθια απέναντι στην βία και έγινε το σύμβολο της αλλαγής που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη μας επηρέασε πολύ. Σήμερα στην βουλή συζητήσαμε το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν σχετικά με τη μητρότητα. Είναι απολύτως φυσιολογικό σε μία συζήτηση σαν και αυτή να εμπνεόμαστε από μία φωτογραφία που δείχνει γυναίκες και άντρες στην Κων/πολη να προασπίζονται τα δικαιώματα τους.»

Αντισταθείτε για να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο

«Η στάση της γυναίκας μπροστά στον αστυνομικό που εξαπέλυε ευθύς πάνω της δακρυγόνο μας έδειξε μέχρι που μπορεί να φτάσει το πάθος για ελευθερία. Και στην Ιταλία όπως και στην Τουρκία το δικαίωμα των γυναικών στην ελευθερία βρίσκεται κάτω από μία τρομακτική καταπίεση» είπε η βουλευτής Μαρία Νίτσι  και απευθυνόμενη στους διαδηλωτές πρόσθεσε, «Αντιταθείτε! Γιατί μαζί με σας θέλουμε μία διαφορετική Ευρώπη. Αντισταθείτε ώστε μαζί με σας να βαδίσουμε σε έναν κοινό δρόμο για τις ελευθερίες των γυναικών»

Η Μαρτίνα Νάρντι (Martina Nardi) ανέφερε πως φορέσανε κόκκινα για να δώσουν ένα μήνυμα συμπαράστασης όχι μόνο στις γυναίκες της Τουρκίας αλλά και σε εκείνες όλου του κόσμου.

Η επιρροή του Βατικανού

Το 1978  ψηφίστηκε στην Ιταλία ο νόμος που αναγνώριζε το δικαίωμα στις γυναίκες να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους για ιατρικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους κατά τις πρώτες 90 ημέρες της κύησης. Ωστόσο, σημαντικό εμπόδιο στην εφαρμογή του νόμου ήταν οι γιατροί που υποστήριζαν το Βατικανό.

O Νόμος υπ’ αριθμόν 194 , που γίνεται λόγος, αναγνωρίζει το δικαίωμα να πράττει κανείς σύμφωνα με τη συνείδηση, τα προσωπικά του πιστεύω και αρχές.