Η Μαρία Εκμεκτσίογλου στην αρχαία Έδεσσα!
Το Σάββατο 13 Ιουνίου, στις 20:00, η Μαρία Εκμεκτσίογλου μας ξεναγεί στη μυθική πόλη Σανλί Ούρφα, στην αρχαία Έδεσσα.

Η περιήγηση ξεκινά από το Μπαλικλί Γκιόλ, δηλαδή τη λίμνη με τα ιερά ψάρια. Σύμφωνα με την παράδοση, ο αυτοκράτορας Νεμρώδ πέταξε εκεί τον Αβραάμ, στην πυρά, προκειμένου να τον θυσιάσει. Ο Θεός όμως, άλλαξε τη φωτιά σε νερό και τα αναμμένα κάρβουνα σε ψάρια…

Στη συνέχεια του ταξιδιού, περπατάμε στο κάστρο της Ούρφα όπου βρίσκεται το εξαιρετικής ομορφιάς τέμενος του Χαλίλ ουλ Ραχμάν.

Επόμενος σταθμός η Χαρράν, η αρχαία πόλη της Μεσσοποταμίας, με τα ασυνήθιστης αρχιτεκτονικής σπίτια. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι κωνικές θολωτές στέγες, ενώ είναι χτισμένα από λάσπη και τούβλα ώστε να διατηρούνται ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. Στην αυλή ενός από αυτά, η Μαρία συζητάει με τους ντόπιους και μας μαγειρεύει πατάτες με κιμά και ρόδι. Η επίσκεψη στη Χαρράν ολοκληρώνεται με μια βόλτα στο επιβλητικό κάστρο του Ήλιου και του Φεγγαριού, που βρίσκεται σε μια φτωχή γειτονιά, εντελώς ξεχασμένη από τον χρόνο.

Το οδοιπορικό συνεχίζεται στην πόλη του Μαρντίν, όπου η Μαρία μάς παρουσιάζει όσα δεν είδαμε στην πρώτη της επίσκεψη. Κάνουμε βόλτα στο παζάρι της πόλης, επισκεπτόμαστε έναν κατασκευαστή παραδοσιακών κοσμημάτων, καθώς και ένα από τα παλαιότερα μαγαζιά με μπακίρια και καταλήγουμε σε ένα αυθεντικό, λαϊκό κεμπαπτζίδικο. Τέλος, σε μια ξεχωριστή ταράτσα, η σεφ φτιάχνει το περίφημο αρνάκι του Μαρντίν.
(www.tvnea.com)