Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στο επίκεντρο του Eurogroup
Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή του Μνημονίου, με βάση την ενημέρωση των επικεφαλής της τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν απέκλεισε πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά παρέπεμψε στην έκθεση που καταρτίζει κάθε τρίμηνο η τρόικα και από την οποία θα κριθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Σε περίπτωση που αποφασιστεί πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα, είπε ο κ. Σόιμπλε, "ένα κομβικό σημείο θα πρέπει να είναι ότι την ώρα που η κοινότητα των χωρών της Ευρωζώνης βοηθάει την Ελλάδα να κερδίσει χρόνο, ο ιδιωτικός τομέας αποσύρεται όλο και περισσότερο". Αυτό κατά τον κ. Σόιμπλε οδηγεί σε μετακύλΙση του βάρους από τους ιδιώτες στους φορολογούμενους. "Για αυτό και χρειαζόμαστε εδώ μία σαφή ρύθμιση, εάν υπάρξει επιμήκυνση τότε επιμήκυνση για όλους" είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012. "Για μένα είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012" λέει ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου Munchner Merkur (Μίνχνερ Μέρκουρ 14.05.11). Ασκώντας πίεση στην Ελλάδα να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι "η χώρα θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου (των 110 δισ. ευρώ), καθώς και οι επόμενες". Επισημαίνοντας την ανάγκη εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι "το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την Έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή - παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει".

ΑΠΕ