Η ομάδα επαφής αναγνώρισε το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης
Η ομάδα επαφής για τη Λιβύη αναγνωρίζει εφεξής το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, πολιτικό όργανο των εξεγερμένων, ως τη «νόμιμη κυβερνητική αρχή» στη χώρα αυτή, αναφέρει απόσπασμα του τελικού ανακοινωθέντος της τέταρτης συνόδου της στην Κωνσταντινούπολη σήμερα.

«Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα είμαστε σε θέση να αποδεσμεύσουμε ένα ορισμένο μέρος των πόρων που ανήκουν στο λιβυκό κράτος καθώς την ευθύνη για αυτούς θα έχει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο», σχολίασε μιλώντας στον Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, στο περιθώριο της συνόδου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το Φεβρουάριο οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος της Λιβύης, περιλαμβανομένης της δέσμευσης των πόρων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και μελών της οικογένειάς του.

Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησε αναδρομικά τους πόρους που είχαν δεσμευτεί.

Η ομάδα επαφής ζήτησε με το ανακοινωθέν της την αποχώρηση από την εξουσία του συνταγματάρχη Καντάφι.

«Ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως ορίζεται στο τελικό στάδιο (του οδικού χάρτη) που θα ανακοινωθεί δημόσια» ανέφερε.

Οι λίβυοι εξεγερμένοι ζήτησαν λίγο νωρίτερα κατεπειγόντως κεφάλαια για να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι και διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη πριν από την αποχώρηση του Καντάφι.

Ο Μαχμούντ Σάμαμ, εκπρόσωπος του συμβουλίου των εξεγερμένων, δήλωσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε πάνω απ' όλα είναι τα κεφάλαια, τα κεφάλαια και τα κεφάλαια».

Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε τρία δισεκατομμύρια δολάρια».

Επισήμανε ότι η κατάσταση για τους λίβυους πρόσφυγες είναι «δραματική».

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον αναγνώρισε το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ενισχύοντάς το σημαντικά από διπλωματικής άποψης, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να σημάνει την αποδέσμευση υπέρ του δισεκατομμυρίων δολαρίων δεσμευμένων λιβυκών πόρων.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει επίσημα το συμβούλιο έως ότου μπορέσει να αναλάβει την εξουσία σε ολόκληρη τη χώρα μια μεταβατική κυβέρνηση.

«Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο προσέφερε σημαντικές διαβεβαιώσεις σήμερα, περιλαμβανομένης της υπόσχεσης να προωθήσει μια διαδικασία δημοκρατικής μεταρρύθμισης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι, και από γεωγραφικής και από πολιτικής πλευράς», ανέφερε η Κλίντον.

«Έως ότου εγκατασταθεί μια μεταβατική κυβέρνηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως τη νόμιμη κυβερνητική αρχή στη Λιβύη και θα το χειριστούμε σε αυτή τη βάση».

Η ανακοίνωση δόθηκε στην δημοσιότητα ενώ η ομάδα επαφής για τη Λιβύη, στην οποία συμμετέχουν 30 κυβερνήσεις, διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, έδωσε εντολή τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη 'Αμπντουλ Ιλάχ αλ Χάτιμπ να παρουσιάσει στον Καντάφι τους όρους που περιλαμβάνονται στην πολιτική "συμφωνία-πακέτο" για την αποχώρησή του από την εξουσία, την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

Η Κλίντον είπε ότι η όποια συμφωνία «πρέπει να περιλαμβάνει την αποχώρηση του Καντάφι» από την εξουσία και το τέλος της σύρραξης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το γεγονός πως η Ουάσινγκτον έπαψε να αναγνωρίζει την κυβέρνηση Καντάφι και αντ' αυτής αναγνώρισε επίσημα το πολιτικό όργανο των εξεγερμένων σημαίνει ότι θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια από δεσμευμένους λιβυκούς πόρους.

Στην ίδια τη Λιβύη, οι εξεγερμένοι συνέχιζαν σήμερα την επίθεσή τους στο ανατολικό μέτωπο, με σκοπό να καταλάβουν την Μπρέγκα, λιμάνι όπου υπάρχουν σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Υπέστησαν απώλειες, δύο νεκρούς και 24 τραυματίες, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΑΠΕ