Η selfie που εξόργισε τον Ερντογάν
Την επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας προκάλεσε το εξώφυλλο του περιοδικού Nokta το οποίο κυκλοφόρησε με φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο η φωτογραφία ήταν μάλλον αναμενόμενο να προκαλέσει σάλο μια και απεικόνιζε τον ττούρκο πρόεδρο να βγάζει μια σέλφι μπροστά από το φέρετρο στρατιώτη - ένας ξεκάθαρο σχόλιο για πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν.

Στις επίμαχες δηλώσεις, ο Ερντογάν είχε αναφέρει ότι οι οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τους Κούρδους αντάρτες θα μπορούσαν να είναι χαρούμενες καθώς τα παιδιά τους έπεσαν ως μάρτυρες.

H τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο νωρίτερα σήμερα στα γραφεία του περιοδικού που θεωρήθηκε προσβλητικό.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Τζεβχερί Γκιουβέν, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης μετέβησαν αρχικά τη νύχτα μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του περιοδικού Nokta.

«Η αστυνομία βρίσκεται στην είσοδό μας. Η ώρα είναι 01:30. Πιστεύω ότι θα κατασχέσουν τα τεύχη του περιοδικού μας» έγραψε ο Γκιουβέν στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Αφού η αστυνομία δε βρήκε κανέναν, επέστρεψε στις 08:30 και κατέσχεσε τα τεύχη. Οι αρχές κατέσχεσαν πολλά τεύχη από περίπτερα, έγραψε ο τουρκικός Τύπος.

Το γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη απαγόρευσε τη διανομή του τελευταίου τεύχους του περιοδικού και διέταξε εφόδους εναντίον των γραφείων της με τις κατηγορίες της «προσβολής του Τούρκου προέδρου» και της «προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας», αφού το εξώφυλλο του περιοδικού δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, επισημαίνει η διεύθυνσή του σε μια ανακοίνωση.

«Η κάλυψή μας που προκάλεσε την έφοδο της αστυνομίας ενδέχεται να είναι δριμεία, ενοχλητική ή ακόμα και σκληρή. (Αλλά) αυτά δεν είναι εγκλήματα για ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, αυτός είναι ο τρόπος που εκφραζόμαστε» τονίζεται.

Οι αστυνομικοί επέστρεψαν για τρίτη φορά στα γραφεία του Nokta και συνέλαβαν τον διευθυντή σύνταξης Μουράτ Τζαπάν, γνωστοποίησε η εφημερίδα Hurriyet στο Twitter.

Η φωτογραφία αυτή αναφέρεται ξεκάθαρα στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων μαχητών, που έχουν στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 100 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες. Συνιστά επιπλέον μια έμμεση κριτική για τις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν για τους θανάτους των στρατιωτών.

Σύμφωνα με το Nokta, οι δημιουργοί του άντλησαν έμπνευση από ένα φωτομοντάζ που δημοσιεύτηκε το 2013 στην εφημερίδα Guardian όπου απεικονίζεται ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ να βγάζει μια «σέλφι» με φόντο τη στήλη καπνού που έχει υψωθεί έπειτα από μια έκρηξη κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τα σχόλια που είχε κάνει κατά τη διάρκεια μιας κηδείας ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις.

«Πόσο ευτυχισμένη να είναι η οικογένειά του και οι στενοί του συγγενείς, διότι ο Αχμέτ έχει μεταβεί σε ένα πολύ ιερό μέρος» είχε δηλώσει.

Η διεύθυνση του περιοδικού Nokta εξήγησε ότι η φωτογραφία αυτή αποτελεί μια αντίδραση σε αυτές τις δηλώσεις.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι να πέφτεις ως μάρτυρας είναι μια αιτία ευτυχίας. Ο κόσμος τραβά σέλφι όταν νιώθει χαρούμενος. Το εξώφυλλό μας είναι σαρκαστικό αλλά και ασκεί δριμεία κριτική» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Το να ασκεί κανείς κριτική στον Ερντογάν αποτελεί πλέον το σοβαρότερο έγκλημα στην Τουρκία» είπε σε ειρωνικό τόνο σήμερα μετά την έφοδο της αστυνομίας ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Ενγκίν Αλτάι.

Αυτό «δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιδεινώνει την ήδη ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς.

Η κυκλοφορία του περιοδικού Nokta έχει και στο παρελθόν απαγορευτεί για ένα διάστημα 8 ετών λόγω ενός επίσης αμφιλεγόμενου εξώφυλλου. Άρχισε να επανεκδίδεται και πάλι φέτος το Μάιο.

LIFO