Η Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας
Η Standard & Poor’s αναβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας να δανείζεται σε τοπικό νόμισμα, από ΒΒ+/Β σε ΒΒΒ-/Α-3, ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε την αξιολόγησή της σε εθνική κλίμακα και την ικανότητα της χώρας να δανείζεται σε ξένο νόμισμα (ΒΒ/Β).

Η αναβάθμιση αυτή, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αντανακλά την άποψή της για τη συνεχή βελτίωση που παρατηρείται στον τουρκικό χρηματοοικονομικό κλάδο και την διεύρυνση των τοπικών αγορών της.

Τονίζει ακόμη ότι το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο «και αναμένουμε ότι το δημόσιο θα μειώσει τη συμμετοχή του σε κάποιες τράπεζες».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι το θετικό outlook υποδηλώνει πως οι αξιολογήσεις μπορεί να αναβαθμιστούν, εάν η χώρα μειώσει τα ελλείμματά της.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Standard & Poor’s, «το outlook για τα ratings είναι θετικό. Μπορεί να αναβαθμίσουμε τις αξιολογήσεις για την Τουρκία, εάν, όταν η οικονομία επιβραδυνθεί (όπως περιμένουμε), μπορεί να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και επιβραδύνει την αύξηση της πιστωτικής ανάπτυξης, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου».

Προσθέτει ακόμη ότι μπορεί να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις εάν εφαρμοστούν βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση και έχουν αποτέλεσμα μια ισχυρότερη δημοσιονομική επίδοση που θα αρχίσει να μειώνει σημαντικά το χρέος της χώρας.

Πηγή:www.capital.gr