Η Τουρκία δεν απομακρύνεται από τη Δύση
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής» και τη «Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας (TUSKON)» στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ότι τα σχόλια ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση με τη δραστική πολιτική που ασκεί το τελευταίο διάστημα  δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία υπάγεται στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, Γιασαρ Γιακίς, είπε ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αλλάξει τον υπαρχών άξονά της με κοσμικό καθεστώς, τον νέο και δυναμικό της πληθυσμό που ανέρχεται στο 57 %, τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας και τη στρατηγική της θέση στα στενά.

Ο καθηγητής Χουσεϊν  Μπαγτζί στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων στο Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής (ODTÜ) της Άγκυρας  ανέφερε πως η Τουρκία δεν απορρίπτει τη Δύση αντίθετα ως ένας «παγκόσμιος και περιφερειακός παίκτης» ανέλαβε σημαντικές ευθύνες στην εξωτερική πολιτική.

Επίσης ο Μπαγτζί τόνισε ότι η Τουρκία δεν ασκεί μια αντι-ισραηλινή πολιτική όμως καμιά φορά κάνει επικρίσεις κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις  η Τουρκία με την δεύτερη θητεία της κυβέρνησης του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και με τον ΥΠΕΧ Αχμέτ Νταβούτογλού-με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στην Μέση Ανατολή , κάνει ανοίγματα προς τις μουσουλμανικές χώρες και ασκεί έντονη κριτική στο Ισραήλ -στην εξωτερική πολιτική παρακολουθεί μια νέο-οθωμανική γραμμή.

 Πηγή: ΤΡΤ