Η Τουρκία εξέφρασε την ανησυχία της για την απαγόρευση ανέγερσης μιναρέδων στην Ελβετία
property="content:encoded">

Ο Πρόεδρος Αμπντουλλάχ Γκιούλ είπε ότι το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος αποτελεί ντροπή για τους Ελβετούς.

Ο πρωθυπουργός Ρεντζέπ Ταγίπ  Ερντογάν υπογράμμισε στην ομιλία του τα βασικά δικαιώματα και την ελευθερία, αναφέροντας ότι η απαγόρευση των μιναρέδων φέρνει στο νου σκοτεινές εποχές, ενώ ζήτησε να διορθωθεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Σε αυτό που είπε ο Ελβετός υπουργός Δικαιοσύνης, ότι δηλαδή η απαγόρευση αυτή είχε ως στόχο το ριζοσπαστικό Ισλάμ, ο κ. Ερντογάν του απάντησε ρωτώντας τον  τι σχέση έχουν οι  μιναρέδες  με τις ριζοσπαστικές ιδέες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε στον ομόλογο του Ελβετό Μισελίν Κάλμι την αντίδραση της Τουρκίας στα πλαίσια της συνόδου ΟΑΣΕ στην Ελλάδα.

Εκτός από την αντιπολίτευση, κι άλλοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το δημοψήφισμα, όπως  ο Ντενίζ Μπαϊκάλ (αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος) και ο Μεχμέτ Γκιορμέζ (πρόεδρος του τμήματος Θρησκευτικών Θεμάτων).Όπως,  χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ,αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος, «το δημοψήφισμα αποτελεί μελανό σημείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία στην Ευρώπη »,ενώ προσθέτει ότι όλο αυτό έδειξε σε πόσο επικίνδυνα επίπεδα έχουν φτάσει τα αντι-Ισλαμικά συναισθήματα και ότι οι δυτικές αξίες περιορίζονται μόνο στο Χριστιανισμό.