Η Τουρκία στην ατζέντα της ΕΕ
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν σήμερα τη σχέση τους με την Τουρκία, ένα έθνος το οποίο εξελίσσεται σε σημαντικό «παίχτη»στην παγκόσμια σκηνή, ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. έχουν αποδυναμωθεί, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Associated Press.

 

 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο η επικεφαλής της εξωτερικής διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον δήλωσε ότι οι σημερινές συνομιλίες ως στόχο έχουν να αναγνωριστεί ότι ακόμη και αν η Τουρκία δεν έχει ενταχθεί στην Ε.Ε. είναι ήδη "ένας σημαντικός εταίρος σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων ανά τον κόσμο".

 

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ένωση των 27 έχει σημειώσει μικρή πρόοδο από την έναρξή τους το 2005 με τη Γαλλία και τη Γερμανία να αντιτίθενται στην πλήρη ένταξη της χώρας.

 

Ωστόσο όπως αναφέρει το Associated Press και τα δύο κράτη είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν με την Τουρκία σε μια σειρά διεθνών ζητημάτων όπως αυτό της Μέσης Ανατολής.

 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Σταμπ απένειμε τα εύσημα στην Τουρκία λέγοντας πως είναι μια από τις πέντε χώρες στον κόσμο με την καλύτερη εξωτερική πολιτική.

 

Σημειώνεται ότι αύριο διεξάγεται δημοψήφισμα στην Τουρκία για την αποδοχή ή όχι των μεταρρυθμίσεων του συντάγματος το οποίο είναι σε ισχύ από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.

Πηγή:  Ελευθεροτυπία