Η Τουρκία θέλει να ζητήσει την επιστροφή των λειψάνων του αγίου Νικολάου
Η εφημερίδα του Τορίνο «Λα Στάμπα» δημοσιευει σήμερα ολοσέλιδο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία ετοιμάζεται να ζητήσει από την Ιταλία να της επιστρέψει τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, τα οποία, εδώ και εννέα αιώνες, βρίσκονται σε καθολική εκκλησία του Μπάρι.

Η εφημερίδα αναφέρει δήλωση του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού, Ερτγουλ Γκιουνάι, σύμφωνα με την οποία «τα λείψανα αυτά πρέπει να εκτεθούν στην χώρα μας και όχι σε μια πόλη πειρατών».

Πρόκειται για αναφορά είναι στην ιστορική παράδοση, κατά την οποία, 62 ναύτες από το Μπάρι, την εποχή της πρώτης σταυροφορίας, τον 11ο αι. αφαίρεσαν τα λείψανα του αγίου από τη Μικρά Ασία και τα μετέφεραν στη νότια Ιταλία.

Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ζητήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας, που επέτρεψε σε πολλές χώρες να αποκτήσουν και πάλι πολιτιστικά αγαθά, τα οποία είχαν αφαιρεθεί παράνομα.

Το Βατικανό, ωστόσο, εκτιμά ότι η 'Αγκυρα θέλει να εκμεταλλευθεί για τουριστικούς μόνο λόγους τον άγιο, όχι ως θρησκευτικό πρόσωπο, αλλά ως «εμπνευστή» του άγιου Βασίλη.

Πρόσθεση που -σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο- αποδεικνύεται και από το τεράστιο άγαλμα του άγιου Βασίλη, που ο δήμος της σημερινής τουρκικής πόλης Ντεμρέ, αποφάσισε να στήσει σε κεντρική της πλατεία.

Ο δε κληρικός, υπεύθυνος της βασιλικής εκκλησίας του αγίου Νικολάου του Μπάρι, πατέρας Νταμιάνο Μπόβα, υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία, έως τώρα, δεν έχει ζητήσει τα λείψανα από το Βατικανό, που αυτή την στιγμή, είναι ο νόμιμος κάτοχός τους.

Στο Μπάρι έχει συσταθεί ήδη "επιτροπή" προς υπεράσπιση του πολιούχου.

Ο πρόεδρός της, Ματτέο Σιτσιλιάνο, προσθέτει ότι "πρόκειται για μια σημαντικότατη παρουσία, αφού συρρέουν στην πόλη μας προσκυνητές από όλο τον κόσμο.

Για τους χριστιανούς τα λείψανα αυτά είναι σημαντικότατα, ενώ οι μουσουλμάνοι δεν τιμούν τους αγίους.

'Αρα, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με τους ορθόδοξους για να μείνουν στο Μπάρι». ΑΠΕ-ΜΠΕ