Η Τουρκία «έχει μάθει να στέκεται στα πόδια της»
Μποζκίρ: Μπορεί να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις και χωρίς την ΕΕ.

Η Τουρκία δε θα μπορούσε να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις χωρίς την ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Βολκάν Μποζκίρ, σημειώνοντας ωστόσο πως πλέον «έχει μάθε να στέκεται στα πόδια της».

«Χωρίς την ΕΕ, η Τουρκία δε θα μπορούσε να είναι σήμερα μια δημοκρατική χώρα, η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Μποζκίρ, αναγνωρίζοντας την ΕΕ ως τον πιο σημαντικό παράγοντα για τον τερματισμό του καθεστώτος στρατιωτικής κηδεμονίας της Τουρκίας.

Ο Μποζκίρ απέρριψε ωστόσο τις κατηγορίες ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ένταξη στην ΕΕ κι εκτίμησε ότι «έχει μάθει πώς να στέκεται στα πόδια της». Ο κ. Μποζκίρ επισήμανε ότι τους τελευταίους 40 μήνες, παρά το ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είχαν ουσιαστικά παγώσει, εγκρίθηκαν πολλές προτάσεις για συνταγματικές τροποποιήσεις και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. «Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία είναι πλέον ικανή να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις μόνη της», τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της, εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα διανύει την καλύτερη περίοδο στην ιστορία της. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποσκοπεί στη δημιουργία καλών σχέσεων και νέων πεδίων συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, με την ταυτόχρονη μείωση των μεταξύ τους προβλημάτων, σημείωσε.

Ο Μποζκίρ αρνήθηκε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι οι εξελίξεις στην Συρία μονοπωλούν το ενδιαφέρον της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι «δε θα πρέπει να παραβλέπεται το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Τουρκία για την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Αφρική, την Άπω Ανατολή και τη Λατινική Αμερική».

Αναφερόμενος στη Συρία, είπε ότι στόχος είναι ένα κράτος που θα χαίρει της στήριξης των πολιτών του, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και θα έχει αληθινή δημοκρατία. «Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την προετοιμασία της αντιπολίτευσης στην "μετά τον Άσαντ" εποχή» είπε ο Μποζκίρ. (newsbeast)