Η Τουρκία μπλοκάρει και τη Google

Το τουρκικό δικαστήριο έδωσε προθεσμία στην Google μέχρι τις 01.30 τα ξημερώματα να αφαιρέσει όλα τα δημοσιεύματα σχετικά με την ομηρία του εισαγγελέα Κιράζ. Σε περίπτωση μη εφαρμογής της απόφασης θα απαγορευθεί η πρόσβαση στη Google. 

Τούρκος εισαγγελέας διέταξε τους παροχείς Ιντερνετ να μπλοκάρουν τις ιστοσελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται το Twitter, Facebook και το YouTube, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Αφορμή για το συγκεκριμένο αίτημα αποτέλεσαν οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον διάσημο ιστότοπο από την ομηρία του Τούρκου εισαγγελέα Μεχμέτ Σαλίμ Κιράζ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και μελών της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C.

Οι κυβερνητικές αρχές κατηγόρησαν τα τουρκικά μέσα που δημοσίευσαν τις συγκεκριμένες εικόνες  για αντικυβερνητική προπαγάνδα. Μάλιστα, οι αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση σε Twitter και YouTube, καθώς παρά τις επισημάνσεις, οι συγκεκριμένοι ιστότοποι δεν «κατέβασαν» τις επίμαχες εικόνες, ενώ λίγο νωρίτερα οι τουρκικές αρχές είχαν προχωρήσει στην απαγόρευση της πρόσβασης σε 166 ιστότοπους, οι οποίοι είχαν μεταδώσει την φωτογραφία του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Twitter γίνονται προσπάθειες να υπάρξει ξανά πρόσβαση από τους χρήστες στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης συμμορφώθηκε και αφαίρεσε φωτογραφικό υλικό του Τούρκου εισαγγελέα. Η δημοσιογραφική ομάδα του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας σημειώνει ότι παρόλο που κατανοεί την ανησυχία των αρχών για την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, η απαγόρευση των social media έρχεται σε αντιπαράθεση με τη δημοκρατία. «Είναι ανούσιο να μπλοκάρεις εντελώς την πρόσβαση σε αυτές τις πλατφόρμες, οι οποίες περιέχουν άπειρες χρήσιμες πληροφορίες για τους Τούρκους χρήστες, λόγω ορισμένου ακατάλληλου περιεχομένου», τονίζει η δημοσιογραφική ομάδα.