Η Τουρκία μπλοκάρει την πρόσβαση και στο YouTube
Η Τουρκία μπλοκάρει την πρόσβαση στο YouTube, μία ημέρα μετά τη δικαστική απόφαση που ζητά την άρση της απαγόρευσης στο Twitter, την οποία στηρίζει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική αρχή τηλεπικοινωνιών ΤΙΒ δήλωσε την Πέμπτη ότι πήρε «διοικητικό μέτρο» κατά του YouTube, μία εβδομάδα μετά τη φραγή στο Twitter.

Η Google, στην οποία ανήκει το YouTube, ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις πληροφορίες και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα.

Η φραγή συνδέεται με τη διαρροή στο YouTube ηχητικού μηνύματος ανάμεσα σε ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους, που συζητούσαν την κατάσταση στη Συρία, ανέφερε πηγή από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού.

Η συνομιλία φέρεται να πραγματοποιείται ανάμεσα στον τούρκο επιτελάρχη, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, τον υπουργό Εξωτερικών, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και τον αρχηγό της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Το θέμα της συζήτησης αφορούσε τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία από τις εχθροπραξίες του τουρκικού θύλακα εντός της Συρίας, όπου βρίσκεται ο τάφος του πατριάρχη της Οθωμανικής Δυναστείας, Σουλειϊμάν Σάχ.

Στη συνομιλία οι αξιωματούχοι ακούγονται να συζητούν πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Ντιγιάρμπακιρ, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «αχρειότητα» τη διαρροή πληροφοριών.

«Διέρρευσαν ακόμα και συνάντηση εθνικής ασφαλείας. Αυτό είναι ανέντιμο, είναι αχρειότητα. Ποιους υπηρετείτε με το να παρακολουθείτε ηχητικά μια τόσο σημαντική συνάντηση;» αναρωτήθηκε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβόυτογλου είπε: «Ας το γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τον πρωθυπουργό τον υπουργό Εξωτερικών τους υπουργούς των αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών αυτής της χώρας: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με το μέλλον του έθνους. Αυτή είναι η ψυχή του».

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση την Πέμπτη ότι η διαρροή της συνομιλίας αποτελεί «ελεεινή επίθεση» κατά της εθνικής ασφάλειας και ότι αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτήν θα αντιμετωπίσουν την αυστηρότερη τιμωρία.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ορισμένα από τα τμήματα της συνομιλίας έχουν παραποιηθεί.

Τον αποκλεισμό του YouTube καταδίκασε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών Νέιλι Κρους, η οποία χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή της τουρκικής κυβέρνησης μια πράξη απελπισίας, η οποία προκαλεί θλίψη.

«Εκφράζω την υποστήριξή μου στους υποστηρικτές της πραγματικής ελευθερίας και της δημοκρατίας» είπε η επίτροπος και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη είναι υπέρ του ανοιχτού Διαδικτύου και της ελεύθερης έκφρασης σε αυτό».