Ικανοποίησή από την ΕΕ για την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία
Το άνευ όρων και προϋποθέσεων άνοιγμα του κεφαλαίου της Ενέργειας, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ, ζητά, με ψήφισμά της η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2009.

Το Ευρωκοινοβούλιο, στο ψήφισμα του, εκφράζει την αποδοκιμασία του για την συνεχιζόμενη αθέτηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην πλήρη και χωρίς διακρίσεις υλοποίησή τους.

Καλεί ακόμη την τουρκική κυβέρνηση και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν ενεργά στην ταχεία επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ.

Εκφράζει, όμως, την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και προτρέπει την κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκίας, να επιτύχουν συναίνεση όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των καίριων μεταρρυθμίσεων.