Ικανοποίησή στην Ελλάδα και Κύπρο για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ
Την πλήρη ικανοποίησή τους για τα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, αναφορικά με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, εξέφρασαν με κοινή δήλωσή τους προς τους εκπροσώπους του Τύπου από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, τονίζοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στον απόλυτο συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Στο κείμενο που συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών, αναφέρεται ότι η ΕΕ διατηρεί «παγωμένα» οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια με την Τουρκία, επειδή εμμένει να μην ανοίγει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, ενώ ρητή αναφορά γίνεται στην υποχρέωση της Αγκυρας στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και εκείνων της ελληνικής μειονότητας. Επίσης, γίνεται αναφορά στις ευθύνες της για παρεμπόδιση της παράνομης μετανάστευσης και της ζητείται να σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι μετά από μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση η ελληνική και κυπριακή διπλωματία επέτυχαν να βελτιωθούν ουσιαστικά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ. Όπως είπε ο Δ. Δρούτσας, «η στενή, σχεδόν σε καθημερινή βάση, συνεργασία με την κυπριακή πλευρά, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινή φωνή Ελλάδας - Κύπρου». Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επέτυχε μια μεγάλη ανατροπή υπό «αντίξοες συνθήκες», σημειώνοντας ότι η Σουηδική Προεδρία της ΕΕ είχε ριζικά αντίθετες απόψεις από τις ελληνικές.

Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας, ο Δ. Δρούτσας χαρακτήρισε «σημαντική επιτυχία» των διαπραγματεύσεων, τη διαγραφή από το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου μίας πρότασης της σουηδικής προεδρίας, η οποία ανέφερε ότι οι διμερείς διαφορές των κρατών-μελών με τις υποψήφιες χώρες δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στη διεύρυνση της ΕΕ.

Όπως τόνισε ο Δ. Δρούτσας, στα συμπεράσματα γίνεται, επίσης, ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ιδιαίτερα να σεβαστεί θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης, οι θρησκευτικές ελευθερίες, οι ελευθερίες των μειονοτήτων και τα περιουσιακά τους δικαιώματα, θέματα κρίσιμης σημασίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνική μειονότητα. Επίσης, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου γίνεται ρητή αναφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, όπου επισημαίνεται η υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει συνάψει, καθώς και η ανάγκη να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της.

Ακόμη, στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, και εφόσον χρειαστεί, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφεύγει απειλές και πράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επίσης, για πρώτη φορά, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, προστέθηκε αναφορά σύμφωνα με την οποία τονίζεται η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των διμερών συμφωνιών βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, οι 27 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι παρά τις εκκλήσεις τους, η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο εμμένει στην απόφαση που έλαβε το Δεκέμβριο του 2006 να παγώσει οχτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έκανε καμία πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο. Επιπλέον, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να επαναξιολογήσει την πρόοδο της Τουρκίας στην επόμενη ετήσια έκθεσή της και τονίζει ότι αναμένεται πρόοδος χωρίς επιπλέον καθυστέρηση. Επίσης, το Συμβούλιο τονίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες για μια δίκαιη, και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Η.Ε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, ο Δ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι καθαρή: «Δεν συζητούμε θέματα μουσουλμανικής μειονότητας, άρα θέματα Ελλήνων πολιτών. Η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει». Σε αυτό το θέμα είμαστε κάθετοι, πρόσθεσε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ