ΗΠΑ-Τουρκία: Το Ισραήλ είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ βρίσκονται στον κατάλογο των θεμάτων που θα συζητηθούν σε συνάντηση που έχουν σήμερα στη Νέα Υόρκη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο Τούρκος ομόλογός της Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκεται "στη μακρά ημερήσια διάταξη" της συνάντησης αυτής, δήλωσε η Κλίντον σε δημοσιογράφους κατά την έναρξη των συνομιλιών.

"Δεν χρειαζόμαστε μεσολάβηση (...) κατά κανέναν τρόπο", είχε δηλώσει το Σάββατο ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του που είχε μεταδοθεί από την τουρκική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τη θέση του συμμάχου τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση προβλέπεται εξάλλου να έχει αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Τουρκία ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου την απέλαση του πρεσβευτή του Ισραήλ στην 'Αγκυρα, καθώς και το πάγωμα των στρατιωτικών συμβολαίων μεταξύ των δύο πρώην στρατηγικών εταίρων, απαντώντας στην άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη για την ισραηλινή επιδρομή κατά τουρκικού πλοίου που κατευθυνόταν προς τη Γάζα, στις 31 Μαΐου του 2010 σε διεθνή ύδατα, κατά την οποία 9 Τούρκοι σκοτώθηκαν.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ανησυχεί για την υποβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο σημαντικούς της συμμάχους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ