Το Ισραήλ δεν θα υποκύψει στα "καπρίτσια" της Τουρκίας

Το Ισραήλ δεν θα υποχωρήσει στα "καπρίτσια" της Τουρκίας, η οποία απαιτεί να τής ζητήσει συγγνώμη για την ισραηλινή επίθεση εναντίον του διεθνούς στολίσκου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τον Μάιο του 2010, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εννεα Τούρκοι, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν.

"Δεν θα υποκύψουμε στα τουρκικά καπρίτσια που δεν έχουν καμία πολιτική ή ηθική δικαιολογία", τόνισε ο Αγιαλόν στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

"Πρέπει να σταματήσει η φάρσα αυτή, δεν υπάρχει λόγος για συγγνώμη", πρόσθεσε ο ισραηλινός αξιωματούχος, μέλος του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου του υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες από την Τουρκία σύμφωνα με τις οποίες ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ο Αγιαλόν τόνισε:"δεν θα ενεργήσουμε υπό την απειλή αυτή.

Ελπίζω ότι οι πληροφορίες αυτές είναι αναληθείς".

Ο ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα εφαρμόσει "την αρχή των αντιποίνων".

"Εάν δεν υπάρξει τούρκος πρεσβευτής στο Ισραήλ δεν θα υπάρξει και ισραηλινός πρεσβευτής στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμούμε", τόνισε.

Ο ΟΗΕ ανέβαλε για μια ακόμα φορά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για την κρίση που προκλήθηκε ανάμεσα στις δυο χώρες μετά το επεισόδιο στ΄ανοιχτά της Γάζας, στις 31 Μαΐου του 2010.

Το πόρισμα επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Μετά το επεισόδιο αυτό, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και διαβεβαίωσε ότι οι διμερείς σχέσεις "δεν θα είναι ποτέ οι ίδιες", ενώ απαίτησε μια συγγνώμη, κάτι που αρνήθηκε το Τελ Αβίβ για να μην εκθέσει τους στρατιώτες του σε δικαστικές διώξεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Booking.com