Ιστανμπούλ - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010
Η Ιστανμπούλ ανέλαβε και επίσημα τον τίτλο της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010", για ένα ημερολογιακό έτος, μαζί με το Πεκς της Ουγγαρίας και το Έσσεν της Γερμανίας.

Η τελετή φιλοξενήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, που είναι η φετινή "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης." Δόθηκαν ακόμα πληροφορίες για τα Sütlüce και İstanbul Congress Center που άνοιξαν πρόσφατα, ενώ αναφέρθηκαν διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν το 2010.

Η Ιστανμπούλ διατηρεί διακεκριμένη θέση με την ιστορική, την πολιτιστική και της τουριστική της σπουδαιότητα, και, σύμφωνα με τους επισήμους ανωτέρους υπαλλήλους, θα φέρει τον τίτλο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο τίτλος, που ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν βιτρίνα που απεικονίζει την πολιτιστική ζωή και ανάπτυξη, αναμένεται να αναβιώσει την κληρονομιά και τη δημιουργική ικανότητα της κουλτούρας στην Ιστανμπούλ. Επίσης, αντιμετωπίζεται και σα μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχυθεί η εικόνα και η φήμη της Τουρκίας.