Κατ' αρχήν συμφωνία για τα μέτρα

Κατ' αρχήν συμφωνία για άμεση λήψη των μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έβγαλε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

 

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το τέλος της σύσκεψης, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην εισήγηση του αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε με τον Ζοζέ Μπαρόζο, την τρόικα και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Τόνισε ότι προτιμά την απόφαση με τις θετικές συνέπειες, δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη διετή επιμήκυνση, παρά τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης και της ρήξης με τους εταίρους που συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι συμφώνησε αναγκαστικά με τον πρωθυπουργό, στη λήψη μέτρων για την εξεύρεση 11,5 δισ. ευρώ, διότι, όπως τόνισε, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορούσε να συζητήσει με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μιμηθεί τη ΝΔ, επί δικής του διακυβέρνησης ούτε επί κυβέρνησης Παπαδήμου και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

«Θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

«Συζητήσαμε μόνο για κεφάλαια και όχι για συγκεκριμένους αριθμούς» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «σε κάθε περίπτωση εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή  είναι να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν την κοινωνία».