Καθηγητές καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει την κατασκευή του φράγματος του Ιλισού
Ακαδημαϊκοί στο πανεπίστημιο του Βοσπόρου κάνουν έκκληση στη κυβέρνηση να σταματήσει ένα πολυσυζημένο σχέδιο κατασκευής ενός φράγματος στη νοτιοατολική Τουρκία,γράφει σήμερα η εφημερίδα Radikal.

Πάνω από εκατό καθηγητές στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης υπογράφουν την έκκληση δηλώντας αντίθετοι στη κατασκευή του φράγματος του Ιλισού,που όπως υποστηρίζουν θα δημιουργήσει μία τεχνητή λίμνη έκτασης 313 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα προκαλέσει την βύθιση της αρχαίας κωμόπολης Χασανκέϊφ,ενώ θα υπάρξουν και περιβαλλοντικές συνέπειες κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Τίγρη.

Το σχέδιο είχε προηγούμενα αρχίσει να χρηματοδοτείται με δάνεια της Γερμανίας,της Αυστρίας και της Ελβετίας,αλλά οι τρεις χώρες σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2009 την οικονομική τους υποστήριξη επικαλούμενες ανησυχία για το περιβάλλον.

Η τουρκική κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις εργασίες για το φράγμα του Ιλισού με διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές.

Το φράγμα του Ιλισού είναι τμήμα του Μεγάλου Σχεδίου της Ανατολίας(GAP),ένα μεγάλο φράγμα που αποβλέπει στην παροχή ενέργειας στη Τουρκία και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην νοτιονατολική Τουρκία όπου διαβιούν κυρίως Κούρδοι.Ομως συναντά μεγάλη τοπική και διεθνή αντίδραση.

ΑΠΕ