Κερίμ Ουράς: Η Τουρκία υποδέχεται με ευχαρίστηση τους Ελληνες

Είναι πάντα ευχάριστη η θέα της Αθήνας από ψηλά, ιδίως κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας με καθαρό ουρανό, όταν φαίνεται ακόμα και η Αίγινα.

 Ενας μοναδικός χώρος για ν’ απολαύσεις αυτό το πανόραμα είναι η ταράτσα με κήπο του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», στην πλατεία Συντάγματος. Είναι το ιδανικό εστιατόριο για να δεχτεί πρόσκληση για γεύμα ένας πρέσβης και, ειδικά, ο Κερίμ Ουράς, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα. Το ραντεβού μας ήταν προγραμματισμένο για τις 12.30. Αυτή την ώρα στο «πεντάστερο» ξενοδοχείο επικρατεί δροσιά και ηρεμία, «τόσο μακριά» από την ηχορρύπανση της πλατείας Συντάγματος με τα μποτιλιαρίσματα και τις διαδηλώσεις. Ωστόσο, είναι κλειστό το εστιατόριο του όγδοου ορόφου, σκέφτομαι ότι τελικά ήταν λάθος η ώρα της συνάντησης. Κάθομαι μπροστά στην πόρτα και περιμένω τον καλεσμένο μου, ελπίζοντας ότι θα αργήσει. Υστερα από μερικά λεπτά με... λυπήθηκε ο μετρ και με άφησε να μπω. Στο μεταξύ, φθάνει ο κ. Ουράς με χαμόγελο στα χείλη. Μου ζητάει να κάτσουμε έξω στον ήλιο, δέχομαι και του «παραχωρώ» τη θέση με θέα την Ακρόπολη.  «Κάθε φορά που φιλοξενώ κάποιον στην Αθήνα, τον φέρνω εδώ και πάντα τον αφήνω να κάτσει σε αυτήν τη θέση με την υπέροχη θέα. Για μία φορά, χαίρομαι που θα την απολαύσω εγώ», λέει γελώντας.

Η θέα του Παρθενώνα του θυμίζει ότι αποτελεί πρόκληση να χτίσει κανείς μία σύγχρονη πόλη πάνω στα θεμέλια μιας αρχαίας. «Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη που συνέχεια εκσυγχρονίζεται. Τώρα διαθέτει μια γραμμή του μετρό, κατασκευασμένη από τους Ιάπωνες, η οποία περνά κάτω από τον Βόσπορο. Είναι απίστευτα εντυπωσιακό. Εάν η κατασκευή καθυστέρησε κατά δύο έτη και έξι μήνες, αυτό συνέβη λόγω του ότι βρέθηκαν αρχαιολογικοί θησαυροί. Οταν οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τις εκσκαφές, ανακάλυψαν ένα τεράστιο λιμάνι. Είναι πολύ ενδιαφέρον».

Οσο ο Κερίμ Ουράς αγαπάει την πατρίδα του, άλλο τόσο παραδέχεται ανοιχτά ότι λατρεύει την Ελλάδα. «Εμείς, η σύζυγός μου και εγώ, έχουμε ένα εξοχικό στο θέρετρο στο Μπουντρούμ, εκεί πηγαίνουμε για διακοπές, φέτος όμως θέλουμε να επισκεφθούμε τα ελληνικά νησιά». Οφείλουμε να πούμε ότι από όλους τους διπλωμάτες στην Αθήνα, ο Τούρκος πρέσβης και η σύζυγός του είναι παντού παρόντες και έχουν διάθεση να γνωρίσουν τη χώρα που τους φιλοξενεί. Σε κάθε του κίνηση, ο Κερίμ Ουράς διαθέτει εξαιρετική αίσθηση της διπλωματίας. Πράγματι, όλα στη ζωή του τον προόριζαν για μια καριέρα στο διπλωματικό σώμα. Ο πατέρας του ήταν πρόξενος, αλλά εγκατέλειψε το διπλωματικό σώμα όταν γνώρισε, στις Βρυξέλλες, τη μητέρα του και την ερωτεύτηκε - η ίδια ήταν Βρετανίδα. Προκειμένου να μη διαρρήξει τους δεσμούς με το επάγγελμά του, δημιούργησε το πρώτο ενημερωτικό δελτίο στα αγγλικά, στο οποίο μετέφραζε τον τουρκικό Τύπο για λογαριασμό των ξένων πρεσβειών στην Τουρκία.

Ιδανικό πόστο

Μετά τις σπουδές του στις διεθνείς σχέσεις, ο Κερίμ Ουράς δεν είχε καμία αμφιβολία ότι θα γινόταν πρέσβης. Εξάλλου, ο πρωτότοκος γιος του, ο οποίος σπουδάζει νομικά στην Ολλανδία, μπορεί σύντομα να ακολουθήσει την ίδια πορεία. «Διορίστηκα στις πρεσβείες μας στη Λευκωσία, στο Λονδίνο, και στη μόνιμη αντιπροσωπεία στην Νέα Υόρκη, αλλά ομολογώ ότι η Ελλάδα μου αρέσει. Αυτό είναι ένα ιδανικό πόστο, η ζωή είναι ευχάριστη εδώ. Εχουμε πολλά κοινά με τους Ελληνες και οι Ελληνες το γνωρίζουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν 7 ή 8 τουρκικές σαπουνόπερες στην ελληνική τηλεόραση και προβάλλονται σε όλα τα σπίτια σε όλη την Ελλάδα κάθε βράδυ και οι άνθρωποι βλέπουν ότι η οικογενειακή ζωή, τα συναισθήματα, οι διατροφικές συνήθειες, όλα είναι παρόμοια. Αυτά αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές. Το ίδιο αισθάνονται και οι Τούρκοι, ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τα νησιά».

Η συζήτηση σχετικά με τις διακοπές, μας επέτρεψε να περιμένουμε έως το άνοιγμα της κουζίνας του εστιατορίου. Ενας νεαρός άνδρας έρχεται και μας φέρνει το μενού. Ο πρέσβης ρίχνει μια σύντομη ματιά και αποφασίζει να πάρει το πιάτο ημέρας, φαγκρί με λαχανικά, ενώ παράλληλα προτείνει να μοιραστούμε μια σαλάτα. Αφού δόθηκε η παραγγελία, επανήλθε στη συζήτηση. «Η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία υποδέχεται τους Ελληνες σε όλους τους τομείς. Εχουμε εκατό Ελληνες πιλότους που χειρίζονται αεροσκάφη των Τουρκικών Αερογραμμών, εκατοντάδες καθηγητές στα πανεπιστήμιά μας, καθώς και αρχαιολόγους. Τώρα, ενθαρρύνουμε γιατρούς και νοσοκόμες να έρθουν να εργαστούν στην Τουρκία. Υπάρχει πλεόνασμα 7.000 γιατρών στην Ελλάδα, ενώ εμείς έχουμε έλλειμμα της τάξεως των 20.000 γιατρών. Επομένως, μπορούμε να απορροφήσουμε ό,τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα...».

Η διπλωματία, το συρτάκι, οι σεισμοί και η γαστρονομία

Κατά τη συζήτηση δεν θα μπορούσα να μη θίξω τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα του στην παρούσα χρονική περίοδο, δηλαδή τις διαδηλώσεις που έγιναν μετά τον θάνατο ενός 15χρονου παιδιού από αστυνομικό, τα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα, την απαγόρευση του twitter, του youtube και τις εκλογές της 30ής Μαρτίου. Μπορεί να ήταν δημοτικές εκλογές, αλλά οι αναλυτές έκαναν λόγο για «τεστ αντοχής» του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κερίμ Ουράς διατηρεί την ψυχραιμία του. Ως καλός διπλωμάτης μου εξηγεί ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει για την εσωτερική κατάσταση της χώρας του, εξάλλου οι ελληνικές αρχές δεν του ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση. «Η Ελλάδα παρακολουθεί την Τουρκία και η Τουρκία παρακολουθεί την Ελλάδα· πρόκειται για δύο χώρες που γνωρίζουν καλά η μία την άλλη». Και σε ό,τι αφορά τα γεγονότα, λέει απλά: «δεν πρέπει να παρακολουθείτε όσα προβάλλονται στην τηλεόραση σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία».

Βέβαια, οι εποικοδομητικές πρακτικές άσκησης πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών είναι αρεστές σε όλους. Για παράδειγμα, το 1996, όταν διπλωμάτες από Τουρκία και Ελλάδα είχαν σχολιάσει θετικά την ατμόσφαιρα μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου, τότε υπουργού Εξωτερικών, και του Τούρκου ομολόγου του, Ισμαήλ Τζεμ. «Και εμείς το ονομάσαμε “διπλωματία του συρτάκι”, έτσι είχε περάσει στην κοινή γνώμη γιατί οι υπουργοί χόρευαν μαζί. Ηταν σημαντικό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μετά ακολούθησε η «διπλωματία των σεισμών» το 1999, όπου οι δύο λαοί αλληλοβοηθήθηκαν. Αν και δεν συνιστούσε διπλωματία, ήταν μια ένδειξη συμπάθειας μεταξύ των λαών και, φυσικά, των διπλωματών, με αποτέλεσμα «τα δύο κράτη να υψώσουν πανό στο όνομα αυτής της βοήθειας». Τη σημερινή εποχή οι κοινωνίες αλλάζουν και ο Κερίμ Ουράς έχει πίστη στις δυνατότητες των δύο χωρών, στα κοινά τους σημεία, όπως η... γαστρονομία. «Το κλειδί, όσον αφορά τις προετοιμασίες μας στην κουζίνα, είναι η υπομονή και ο χρόνος. Αυτό είναι που κάνει τα πιάτα μας ξεχωριστά και πολύ καλύτερα». Εδώ ίσως υπάρχει ένα πολιτικό μήνυμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και σήμερα, σε μια εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προβάδισμα έναντι των πληροφοριών, ο ρόλος του διπλωμάτη παραμένει ξεχωριστά απαραίτητος.

Η χώρα μου είναι ο κύριος αποδέκτης των ελληνικών εξαγωγών

Τα κυρίως πιάτα σερβίρονται. Μετά τη σαλάτα και ένα κομμάτι ψωμί, απολαμβάνει το ψάρι του, καλυμμένο με μια λεπτή στρώση ελαιόλαδου. Δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τα ελληνικά προϊόντα. «Από το περασμένο έτος, η Τουρκία είναι ο κύριος αποδέκτης των ελληνικών εξαγωγών. Ξεπεράσαμε ακόμα και τη Γερμανία και την Ιταλία. Αυτό είναι σημαντικό για μας και πιστεύουμε ότι αποτελεί μια μορφή στήριξης προς την Ελλάδα της κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, αγοράζουμε καθετί που παράγουν οι Ελληνες, αλλά κυρίως λάδι, χημικά προϊόντα, βαμβάκι ή δέρμα. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε επαρκείς για τις ανάγκες μας ποσότητες, οπότε προμηθευόμαστε από την Ελλάδα σε καλή τιμή».

Οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα δεν παρουσιάζουν το ίδιο ενδιαφέρον, αλλά ο πρέσβης... δεν επιθυμεί να δημιουργήσει διαμάχη για το θέμα αυτό. Λέει ότι κατανοεί την κατάσταση, την έλλειψη αγοραστικής δύναμης, τη δυσπιστία των ανθρώπων και, ιδιαίτερα, τον ανταγωνισμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Υπάρχει όμως και μια πλευρά αρκετά υποσχόμενη, αυτή των επενδύσεων. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, υπάρχουν περί τις 600 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ η σπουδαιότερη επένδυση είναι αναμφίβολα αυτή της Εθνικής Τράπεζας μέσω της Finansbank. Οι επενδύσεις μας στη χώρα σας φθάνουν τα 40 ή 50 εκατ. ευρώ, δεν είναι πολλές. Αυτό το νούμερο μπορεί να αυξήθηκε λόγω της συμμετοχής μας στην εξαγορά του ομίλου Astir Palace, όμως αυτή η ιδιωτικοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, το ξενοδοχείο τελεί υπό την ίδια διοίκηση, ωστόσο αυτό τώρα εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές». Στο πρόσωπό του διαγράφεται ένα αδιόρατο χαμόγελο, κάτι «σαν δυσφορία» όταν μιλάει για τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα.

Χρονοβόρες διαδικασίες

Για τον πρέσβη, αυτό το φαινόμενο αποτελεί εμπόδιο μέγιστου βαθμού και όχι μόνο. «Η ζωή καθίσταται πιο δύσκολη για τους επενδυτές που δεν προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε., διότι πρέπει να περάσουν από επιτροπή. Αυτό συμβαίνει όταν θέλουν να επενδύσουν σε μια παραμεθόρια περιοχή και αυτές οι επιτροπές δεν λειτουργούν με νοοτροπία οικονομικής προόδου, οι διαδικασίες λοιπόν καθίστανται χρονοβόρες. Εχω την εντύπωση ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις αποφάσεις δεν αποδίδουν την δέουσα σημασία στα οικονομικά οφέλη». Κάνει μια παύση, αφήνει το πιρούνι του και σηκώνει τα γυαλιά στο μέτωπό του για να τονίσει την τελευταία του πρόταση. «Για παράδειγμα, η Ελλάδα διαθέτει προς πώληση τοπικά αεροδρόμια και μαρίνες σε περιοχές κοντά στην Τουρκία. Πολύ σοβαρές εταιρείες έδειξαν ενδιαφέρον, όπως η TAV, η οποία συνεργάζεται με το αεροδρόμιο του Παρισιού. Ολες, όμως, απερρίφθησαν. Χρειάζεται μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση των πραγμάτων, προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά. Ωστόσο, και στις έξι μαρίνες που αγόρασε η Dogus, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Κέρκυρας ή του Φλοίσβου, όλα κυλούν ομαλά. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, ούτε οι διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού ούτε αυτές για τη διαχείριση, ενώ θα μπορούσαν να αποφέρουν περισσότερα χρήματα. Είναι κρίμα».

Προκειμένου να «ελαφρύνω» το κλίμα, τον ρωτώ σχετικά με την ανάπτυξη του τουρισμού, ο οποίος ανθεί σε Ελλάδα και Τουρκία. Η έκφρασή του αλλάζει. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Τουρκία υποδέχτηκε 32 εκατομμύρια τουρίστες το περασμένο έτος και επενδύει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων τομέων τουρισμού, όπως η υγεία, ο πολιτισμός, τα συνέδρια ή τα χειμερινά σπορ. «Η Τουρκία βρίσκεται στην έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμα πολλά πράγματα. Και η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μεγάλο κομβικό σημείο με δύο αεροδρόμια, ενώ οι Τουρκικές Αερογραμμές διαθέτουν καθημερινά δρομολόγια για απομακρυσμένους προορισμούς, όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Αυστραλία. Οταν αυτοί οι τουρίστες έρχονται μέχρι την Τουρκία, επιθυμούν να πάνε και στην Ελλάδα. Αυτό που στοιχίζει πιο ακριβά, είναι το ταξίδι. Θέλουμε, λοιπόν, να αναπτύξουμε το λεγόμενο “ένα ταξίδι - δύο κατευθύνσεις” σε συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Εχει σημειωθεί πρόοδος· πέρυσι ένα εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα, επομένως θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού». Ετσι διαβλέπει, δίχως δισταγμό, ένα πολλά υποσχόμενο καλοκαίρι για το 2014.

Η συνάντηση

Δώσαμε ραντεβού στην ταράτσα με κήπο του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Ο Τούρκος πρέσβης παρήγγειλε μία σαλάτα, την οποία μοιραστήκαμε, καθώς και ένα φαγκρί με λαχανικά, ενώ στο τέλος ήπιε έναν καφέ. Εγώ επέλεξα ένα πιάτο μακαρόνια αραμπιάτα. Και οι δύο ήπιαμε νερό. Ο λογαριασμός ήταν 79 ευρώ.

Oι σταθμοί του

1963
Γεννιέται στην Αγκυρα.

1985
Αφού ολοκληρώνει τις σπουδές του στις Διεθνείς Σχέσεις, διορίζεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

1992-1995
Γίνεται Γραμματέας Πρεσβείας Β΄ και στη συνέχεια Α΄.

1997-2001
Υπηρετεί στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Λονδίνο, Γραμματέας Πρεσβείας Α΄ και στη συνέχεια Σύμβουλος Πρεσβείας.

2003-2007
Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη στη Νέα Υόρκη, Γραμματέας Πρεσβείας Α΄ και στη συνέχεια, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

2010
Διορίζεται πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ, όμως δεν αναλαμβάνει καθήκοντα εξαιτίας της εμπλοκής με το τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara».

2011
Διορίζεται πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα.

ΑΛΕΞΙΑ ΚΕΦΑΛΑ

(www.kathimerini.gr)