Κλίντον-Παπανδρέου: τι συζητήθηκε χθες βράδυ στο Βερολίνο
Με τη Χ. Κλίντον ,υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, συναντήθηκαν χθες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας  στη Γερμανία. Η συνάντηση αυτή έγινε στα πλαίσια εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 20 χρόνων από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ενώ έληξε με την κ. Κλίντον να συμφωνεί με τις ελληνικές προσεγγίσεις (που αναπτύχθηκαν) και τον  Έλληνα πρωθυπουργός να ανακοινώνει ότι όποτε βρεθεί η ευκαιρία, θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον.

Στη διάρκεια αυτής της εικοσάλεπτης συνάντησης, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε την επιστροφή της Ελλάδας στα διεθνή πολιτικά δρώμενα ,αναφέροντας την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ύστερα από δική του πρωτοβουλία. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των Σκοπίων και το Κυπριακό, όπου για το πρώτο, ο κ. Παπανδρέου  χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Ελλάδα θέλει να αναλάβει εξ ολοκλήρου την υπόθεση της ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. με την προϋπόθεση να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Για  το δεύτερο θέμα, το Κυπριακό, θεωρεί ότι «οι δύο κοινότητες πρέπει να βρουν λύση μέσω διαπραγματεύσεων  υπό την ομπρέλα της Ε.Ε.»  σεβόμενοι πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Λίγο πριν από αυτήν τη συνάντηση ,ο Γ. Παπανδρέου ,κάνοντας βόλτα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και υμνώντας την ιστορική μέρα, ανέφερε στους δημοσιογράφους  ότι «πρέπει κι εμείς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι  να φωνάξουμε: γκρεμίστε και το τελευταίο Τείχος ,αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο», ενώ σημείωσε ότι «είναι δέσμευσή μας να παλέψουμε γι ’αυτήν την Ευρώπη, γι’ αυτήν την Κύπρο».

Με λίγα λόγια και επιφυλακτικότητα σχολίασε το ΚΚΕ αυτήν τη συνάντηση, αμφισβητώντας τη σκοπιμότητα και τις εξελίξεις αυτής.