“Κοιτάξτε την Ελλάδα” είπε ο Ερντογάν στο Ευρωκοινοβούλιο
Σκληρή ήταν η απάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καταδικάζει την εκτεταμένη χρήση αστυνομικών δυνάμεων στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται σε πολλές πόλεις της Τουρκίας.

“Δεν δέχομαι, δεν αναγνωρίζω την απόφαση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε για μας. Εκείνοι που έλαβαν αυτή την απόφαση θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουν την Ελλάδα. Όταν ο ελληνικός λαός ήρθε αντιμέτωπος με την αστυνομία οι ευρωπαϊκές αρχές ή μάλλον η ευρωζώνη έκανε κάτι άλλο από να τους δίνει χρήματα; Τους έδωσε πάνω από 100 δις ευρώ, τους υποστήριξε και εκείνοι έκαναν διαδηλώσεις και πορείες. Για ποιο λόγο; Για την ανεργία. Επειδή πεινούσαν. Γιατί έτσι έλεγαν τα συνδικάτα, για τούτα και για κείνα. Η Τουρκία είναι απλώς υποψήφια, δεν είναι κράτος μέλος. Πώς μπορείς να παίρνεις απόφαση για μένα;”

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν σχεδόν “παγώσει” κυρίως εξαιτίας των διαφορών με την Κύπρο. Η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι επείγον να ανοίξουν τουλάχιστον δύο κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις: Το δικαστικό σύστημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Η Ευρώπη πρέπει να πάρει ένα μάθημα από τα πρόσφατα γεγονότα και να ανοίξει αυτά τα κεφάλαια. Γιατί έτσι δίνει στην Τουρκία πρότυπα δράσης και αντίδρασης” είπε χαρακτηριστικά η Ρία Όμεν-Ρουίχτεν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έστειλε μία τελευταία προειδοποίηση σήμερα στους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει το πάρκο Γκεζί κοντά στην πλατεία Ταξίμ , ζητώντας τους να φύγουν.