Κολύμπι: Κανόνες για να μην γίνει μία δυσάρεστη εμπειρία
Η μη τήρηση των πιο απλών οδηγιών για ασφαλή κολύμβηση, είναι όπως όλα δείχνουν, η καθοριστική αιτία για τον υψηλό αριθμό πνιγμών λουόμενων, που καταγράφεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

 

Εφέτος, όλο τον Ιούνιο και το πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου, οι πνιγμοί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, ανέρχονται σε 93 και κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Από τις πιο συνήθεις αιτίες, όπως δηλώνει στο ΑΜΠΕ, ο Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, αρχιπλοίαρχος, κλαδάρχης Αστυνομίας και Τάξης του Λιμενικού Σώματος, παραμένουν η κατανάλωση φαγητού, η κολύμβηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η απρόσεκτη κολύμβηση σε θάλασσες άγνωστες και η υπερεκτίμηση των δυνάμεών μας, όταν για παράδειγμα διανύουμε κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις χωρίς να υπολογίζουμε την κόπωση και τις αντοχές μας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι, που έχουν συνήθως προβλήματα υγείας, δεν πρέπει να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς συνοδό.

Οι εικόνες από τις παραλίες της Ελλάδας επιβεβαιώνουν την αμέλεια που δείχνουν νέοι και μεγαλύτεροι στις οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης. Ο ναυαγοσώστης Βαγγέλης Ροντογιάννης που εργάζεται σε παραλία της Αττικής, κάνει λόγο στο ΑΜΠΕ για ηλικιωμένους που τρώνε λίγο πριν μπουν στο νερό, αλλά και για μαμάδες που ταΐζουν τα παιδιά τους ενώ βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Σύμφωνα με τον κ. Ροντογιάννη, υπάρχουν και περιστατικά ανθρώπων που λιποθύμησαν στη θάλασσα επειδή ήταν νηστικοί, ή έκαναν εξαντλητικές δίαιτες.