Κον Μπεντίτ: Το Κυπριακό βασικό εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
"Το βασικό εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι το Κυπριακό", υπογράμμισε το συνέδριο των Πρασίνων, που ολοκληρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη,με την συμμετοχή εκπροσώπων τουρκικών πολιτικών κομμάτων και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

"Η "ΤΔΒΚ" παραμένει απομονωμένη,ενώ η Τουρκία αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό το πάγωμα αρκετών κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης", αναφέρεται στα συμπεράσματα του συνεδρίου.

Ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντιτ δεσμεύθηκε ότι το κόμμα των Πρασίνων θα προωθήσει τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.Τασσόμαστε υπέρ του απευθείας εμπορίου και υπέρ του ανοίγματος των λιμανιών στο νησί.Η Τουρκία από την πλευρά της θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών στο νησί",είπε ο Γάλλος Ευρωβουλευτής.

Η συμπρόεδρος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας- ΕΕ Ελέν Φλότρ,υποστήριξε ότι "το Κυπριακό θα λυθεί όταν η Ευρωπαίοι αντιληφθούν ότι το μέλλον τους είναι συνδεδεμένο με την Τουρκία".

Το συνέδριο αναφέρθηκε στο "οικονομικό θαύμα" της Τουρκίας,τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση και υπογράμμισε την σημασία της γείτονος ως γέφυρας μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

ΑΠΕ