Κωνσταντινούπολη, η ονειρική Βασιλεύουσα!

Απλώνεται στις δύο πλευρές του Βοσπόρου, με τον ορίζοντά της να ζωγραφίζεται από επιβλητικούς τρούλους και εντυπωσιακούς μιναρέδες. Ελάτε, λοιπόν, να γευτούμε μαζί τη «βασιλεύουσα» και να ανακαλύψουμε όλες τις κρυφές και φανερές γωνιές της.

Για τους Τούρκους Istanbul, για τους Έλληνες Κωνσταντινούπολη... Ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις, που σίγουρα μας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι η πόλη-θρύλος, που για χίλια και πλέον χρόνια αποτελούσε για όλο τον μεσογειακό κόσμο του Μεσαίωνα συνώνυμο της δύναμης, του πλούτου και του πολιτισμού. Μια πόλη που από τη γέννησή της κουβαλάει τη λάμψη της αρχαίας «μητέρας» της, της Ρώμης.

Στη νοτιοανατολική απόληξη της ευρωπαϊκής γης, βρέχεται από τα νερά του Μαρμαρά, του Βοσπόρου και του Κεράτιου Κόλπου. Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε ο μεγαλύτερος έρωτας των επίδοξων κατακτητών και εισβολέων, Ευρωπαίων και Ασιατών. Η λάμψη της άρχισε να σβήνει με την πτώση της, το 1453.

Οι Τούρκοι την άλωσαν και από τότε η περίφημη Κωνσταντινούπολη έδωσε τη θέση της στην Istanbul. Για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε ολόκληρη τη γη, η Πόλη παραμένει βαθιά ριζωμένη στην καρδιά και την ψυχή τους. Αυτήν ήρθαμε λοιπόν να γνωρίσουμε, να περπατήσουμε και να νιώσουμε με όλες μας τις αισθήσεις τη θετική ενέργεια από το ζεν του νερού.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ

Με το που πατάς το πόδι σου στην Κωνσταντινούπολη, ο όγκος της σε τρομάζει. Έχοντας 15 εκατομμύρια κατοίκους, αποκτά την όψη... τερατούπολης.

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να χαθείς και να μην ξέρεις πού να πρωτοπάς και πού να πρωτοκοιτάξεις. Τα περισσότερα από τα «καραβάνια» των τουριστών συγκεντρώνονται σε ένα από τα κεντρικότερα προάστια της πόλης. Η περιοχή ονομάζεται Beyoglou (Μπεϊόγλου) και το σημαντικότερο αξιοθέατό της είναι ο περίφημος πεζόδρομος της Istiklal (Ιστικλάλ), ο οποίος οδηγεί μέχρι την Πλατεία Taksim (Ταξίμ), δύο μόλις λεπτά από το ξενοδοχείο Ιntercontinental. Εκεί είχα την τύχη να κλείσω δωμάτιο με πανοραμική θέα στο Βόσπορο. Εσείς προτιμήστε τους ορόφους από τον 9ο έως τον 11ο. Πραγματική μαγεία!

Αποφασίζω να πάρω μια πρώτη γεύση της πόλης μέσα από το νερό. Ο τρόπος ένας και μοναδικός. μίνι κρουαζιέρα στον Κεράτιο Κόλπο. Η διαδρομή με το καραβάκι της γραμμής θα μου έδινε μια διαφορετική οπτική γωνία της Κωνσταντινούπολης, θα μου επέτρεπε να βάλω το μυαλό μου σε τάξη και να οργανώσω το χρόνο μου έτσι ώστε να ζήσω όσο το δυνατόν περισσότερες στιγμές στην πόλη. Φτάνω στην αποβάθρα του Βοσπόρου, την Bogaz Iskelesi (Mπογκάζ Iσκελεσί) στο Εμινονού. Η πλώρη του σκάφους σκίζει τα ήρεμα νερά και έχω την ευκαιρία να θαυμάσω μαζί με την ξεναγό μου, τη Σούλα Γκαλίση, όλα τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα στις όχθες του καναλιού. Οι εικόνες, η μία μετά την άλλη, ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας.

Κτήρια από μέταλλο και γυαλί, τζαμιά και παλάτια του 19ου αιώνα, το υπέροχο Ντολμά Μπαχτσέ, το επιβλητικό Ciragan Palace που έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο, η Αγια-Σοφιά, το Τοπκαπί και τέλος το Ortakoy (Ορτακιόι) κάτω από την τεράστια κρεμαστή γέφυρα που ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά, μας κάνουν να μείνουμε με ανοιχτό το στόμα. Το αγιάζι του Βοσπόρου καθαρίζει μυαλό και σκέψεις.

Εγκαταλείπω το καραβάκι γεμάτος από τις χιλιάδες εικόνες που με πλάνεψαν. Θέλω να τα δω και να τα εξερευνήσω όλα, και φυσικά ξεκινάω από το πιο πολύτιμο κομμάτι της Κωνσταντινούπολης, για εμάς τους Έλληνες την Αγια-Σοφιά.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ VS ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ

Ο ταξιτζής με αφήνει στην περιοχή του Sultan Ahmet (Σουλτάν Αχμέτ), κορυφή του πρώην βυζαντινού οικισμού. Πρόκειται για την Παλιά Πόλη της Βασιλεύουσας, που χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Θαυμάζω το επιβλητικό αριστούργημα του Ιουστινιανού και μένω έκθαμβος από την εξαιρετική απλότητα και ομορφιά της Αγια-Σοφιάς.

Μαθαίνω για την ιστορία και τους μύθους του σημερινού μουσείου και αφήνω τα μάτια μου να χαθούν στα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες που σώζονται ακόμη και σήμερα. Ακριβώς απέναντι από την πύλη της Αγια-Σοφιάς βρίσκεται το Μπλε Τζαμί. Είναι η ώρα της προσευχής και εκατοντάδες πιστοί υπακούν πρόθυμα στη φωνή του μουεζίνη, που καλεί από τα μεγάφωνα του μιναρέ. Οι Τούρκοι προσπάθησαν με το Μπλε Τζαμί να ξεπεράσουν τη μεγαλοπρέπεια της Αγια-Σοφιάς, από τις πρώτες ματιές όμως καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό στάθηκε αδύνατον.

Ο Μεχμέτ Αγάς, ο αρχιτέκτονας, επιχείρησε μέσα από το οθωμανικό σχέδιο να δημιουργήσει έναν ναό αρμονίας, συμμετρίας και κομψότητας. Οι τέσσερις κολόνες στήριξης στο εσωτερικό του δυστυχώς «καταστρέφουν» όλο το αρχιτεκτονικό δημιούργημα.

ΤΟΠΚΑΠΙ

Δεν μπορώ να μη σας προτείνω να επισκεφθείτε το επιβλητικό Τοπκαπί, που βρίσκεται ακριβώς στην ίδια περιοχή με την Αγια-Σοφιά και το Μπλε Τζαμί. Από εκεί θα περπατήσετε σχεδόν 10-15 λεπτά για να φτάσετε μέχρι την είσοδο του παλατιού.

Οι Τούρκοι, απαλλαγμένοι από τα κόμπλεξ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την οποία κατέκτησαν, έφτιαξαν πολλά και επιβλητικά κτίσματα που περικλείονται από μαγευτικούς κήπους, σε μια προσπάθεια να αναπαραστήσουν τον μουσουλμανικό παράδεισο.

Αυτό ακριβώς είναι το Τοπκαπί. η κατοικία του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του χαρεμιού, των αξιωματούχων και των γενίτσαρων. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία μέρα για να το διασχίσετε από τη μια άκρη του έως την άλλη. Εάν, ωστόσο, δεν έχετε πολύ χρόνο, σας συμβουλεύω να περάσετε τουλάχιστον από τους κήπους, τα σιντριβάνια, το χαρέμι, τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα με τα hammam και, τέλος, τις κουζίνες των σουλτάνων.

Εκείνα τα μακρινά χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Τούρκοι σε δύο πράγματα έδιναν ιδιαίτερη σημασία: στους κήπους με τα λουλούδια και στις γεύσεις. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούσαν να αναπαραστήσουν τον γήινο παράδεισο του Ισλάμ.

Όσο για το φαγητό; Για τους Τούρκους -ειδικά στην Πόλη- αποτελεί μέγιστη ιεροτελεστία. Ελάτε, λοιπόν, να σας μυήσω στα καλύτερα φαγάδικα της Κωνσταντινούπολης.

Ο ΑΛΛΑΧ ΚΑΙ ΤΟ KEBAB

Φαγητό στην Κωνσταντινούπολη. Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις! Ξεκινάμε με τούρκικες γεύσεις. Θα πάτε οπωσδήποτε στο Haci Abdullah (Χατζηαμπντουλάχ), στον πεζόδρομο της Istiklal στην οδό Sakizaga 17, στο προάστιο Beyoglu. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που άνοιξε το 1876. Προσφέρει πάνω από 150 πιάτα καθημερινά, με έμφαση στο kebab Άδανα, το ιμάμ μπαϊλντί, τις γεμιστές πιπεριές με κάρδαμο και το πουγκί με τα συκωτάκια αρνιού. Δεν σερβίρει αλκοόλ και ένα μεσημεριανό γεύμα για δύο άτομα μπορεί να σας κοστίσει μέχρι και €30.

Αδελφάκι του Haci Abdullah, αλλά με πιο καλές τιμές και πιο λιτή διακόσμηση, είναι το Hacibaba (Χατζήμπαμπα). Βρίσκεται και αυτό στον πεζόδρομο της Istiklal, συγκεκριμένα στον αριθμό 49. Το προτιμούν όλοι οι «ψαγμένοι» τουρίστες και ιδιαίτερα η νεολαία. Το εστιατόριο αυτό άνοιξε τη δεκαετία του '20 και από τότε φημίζεται για την ποιότητα των εδεσμάτων του. Σπεσιαλιτέ του θεωρείται το ψητό αρνί. Ένα γεύμα για δύο άτομα στο Hacibaba θα σας κοστίσει €20-25. Ούτε και σε αυτό το εστιατόριο σερβίρεται αλκοόλ.

Τυπικό τούρκικο εστιατόριο-μεζεδοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη θεωρείται το Tike (καμία σχέση με το Tike των βορείων προαστίων της Αθήνας). Θα το βρείτε στη Haci Adil 1 και Kazim Ozalp 58. Απολαύστε kebab στα κάρβουνα και φοβερά τοπικά γλυκά όπως το καζάν ντιπί. Το Tike παραμένει ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας, αλλά καθημερινά 3-6 το απόγευμα θα το βρείτε κλειστό.

Οι Έλληνες έχουν την τάση να πηγαίνουν στο εστιατόριο του «Panteli». Ο Παντελής, Έλληνας Κωνσταντινουπολίτης, το άνοιξε το 1901 στην είσοδο της αγοράς των μπαχαρικών στην περιοχή του Eminonou (Εμίνονου). Σερβίρει τούρκικα και ελληνικά πιάτα, με σπεσιαλιτέ το λαυράκι στη λαδόκολα. Ένα γεύμα για 2 άτομα με κρασί θα σας κοστίσει €120-150. Είναι ανοιχτό καθημερινά τα μεσημέρια εκτός Κυριακής και πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια.

Για ευφάνταστους μεζέδες, θα πρέπει να επισκεφθείτε τη στοά Cigek Passatsi (Σιτζέκ Πασατζί). Βρίσκεται και αυτή στον πεζόδρομο της Istiklal -που στα ελληνικά σημαίνει «Στοά των λουλουδιών»- ακριβώς δίπλα στο Balik bazaar (Μπαλίκ Μπαζάρ), δηλαδή την ψαραγορά της πόλης. Η συγκεκριμένη στοά είναι από τα πιο όμορφα σημεία της Κωνσταντινούπολης. Θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα από την αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, καθώς σας δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε μέσα σε γαλλικό παλάτι. Εδώ συχνάζουν παρέες πλούσιων Τούρκων, κυρίως για μεζέδες που συνοδεύουν με το παραδοσιακό ούζο της πόλης, το Arak (Αράκ) -τη δική μας ρακή. Στη στοά, το αλκοόλ σερβίρεται εν αφθονία. Αν είστε τυχεροί, θα πετύχετε και πλανόδιους μουσικούς. Μια βραδιά θα σας κοστίσει σχεδόν €25 το άτομο.

Τώρα, αν είστε ανοιχτοί σε δυνατές συγκινήσεις και θέλετε να μπείτε για τα καλά στις γεύσεις και «στο πετσί» της πόλης, δοκιμάστε το gold kokorets, το «χρυσό κοκορέτσι» που θα βρείτε μέσα στην ψαραγορά. Στην Balik bazaar θα δείτε τους ψήστες να το κόβουν σε πολύ μικρά κομματάκια και να το «στριμώχνουν» μέσα σε μικρά ψωμάκια μαζί με κρεμμύδι και ντομάτα. Οι Τούρκοι συνηθίζουν επίσης αντί για κοκορέτσι να βάζουν στα ψωμάκια τηγανητά αχνιστά μύδια. Τα τελευταία συνδυάζονται με σάλτα γιαουρτιού και κόκκινο πιπέρι. Πάρτε από ένα τέτοιο στο χέρι και συνοδέψτε το με το ντόπιο Arian (Αριάν), δηλαδή το δικό μας ξινόγαλο!

ΦΑΓΗΤΟ... ΤΗΣ ΧΛΙΔΗΣ

Αν πραγματικά θέλετε να νιώσετε σαν βασιλιάδες, θα πρέπει να επισκεφθείτε το Tugra restaurant (Τούγκρα), που βρίσκεται μέσα στο Ciragan Palace Kempinski στην περιοχή του Ortakoy (Ορτακιόι), και θεωρείται από πολλούς το στολίδι της Κωνσταντινούπολης. Στο συγκεκριμένο μαγαζί -το οποίο θεωρείται ένα από τα 10 καλύτερα εστιατόρια ξενοδοχείων του κόσμου- θα απολαύσετε κλασική οθωμανική κουζίνα. Το δείπνο για δύο άτομα μαζί με κρασί αγγίζει τα €250.

Ένα άλλο υπέροχο εστιατόριο είναι το 360o Istanbul στο νούμερο 311 της Istiklal, στον τελευταίο όροφο ενός ιστορικού κτηρίου, του Misir Apartments Building. Εκεί έχετε τη δυνατότητα να γευθείτε διεθνή κουζίνα και να θαυμάσετε όλη τη θέα της πόλης. Είναι ανοιχτά από τις 2 το μεσημέρι και ένα δείπνο για δύο άτομα κοστίζει γύρω στα €180.

Το 607, στη βίλα του Hotel Zurich στην οδό Arcasou Caddesi Sihangir, είναι ένα υπέροχο εστιατόριο με θέα στο Βόσπορο, που έχει όμως μόνο 10 τραπέζια. Πρόκειται κυρίως για club όπου θα μπορέσετε να δείτε σχεδόν όλους τους επωνύμους της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ άλλων πολλά μοντέλα και τραγουδιστές. Η κουζίνα είναι μεσογειακή και το γεύμα για δύο άτομα φτάνει τα €100.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΞΕΣΑΛΩΝΟΥΝ

Το Reina βρίσκεται στην Moualim Nassi Kadessi (Mουαλίμ Nασί Kαντεσί) στο νούμερο 44 στην περιοχή Kouroukiesme (Kουρουκιεσμέ). Το συγκεκριμένο club -ένα από τα πιο in και hot μέρη της Κωνσταντινούπολης- σερβίρει τα καλύτερα cocktails αλλά έχει και τη πιο αυστηρή «πόρτα». Πείτε ότι είστε Έλληνες και συστημένοι από το Icons και να είστε σίγουροι ότι θα σας αφήσουν να περάσετε. Μόνη προϋπόθεση το καλό ντύσιμο. Το ποτό κοστίζει €25.

Το Sorti (Σορτί), στην ίδια περιοχή με το Reina αλλά στο νούμερο 141, είναι σαφέστατα και αυτό εξαιρετικό club αλλά με λιγότερο σκληρή «πόρτα». Απολαύστε το ποτό σας σε ένα από το τα δύο bars του με €15.

Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε και το Sky Bar στο ξενοδοχείο Swiss Hotel που βρίσκεται πάνω στο Βόσπορο καθώς και το Arsi Bar στο Ritz-Carlton της Κωνσταντινούπολης. Εκεί μπορείτε άνετα να καπνίσετε τα πούρα σας και να πιείτε καταπληκτικό malt whisky.

Μέσα στο ξενοδοχείο Hyatt επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Gossip Bar που σερβίρει ένα από τα καλύτερα mojitos της πόλης.

Το English bar στο Κeylan Intercontinental θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά bars της Κωνσταντινούπολης. Φανταστείτε ότι ένα ποτήρι ουίσκι κοστίζει €30.

Όσο για ένα από τα πιο ιστορικά bar-clubs της πόλης; Ακούει στο όνομα Bebek Bar. Θα το βρείτε στο Ηοtel Bebek, στην ομώνυμη περιοχή. Το εν λόγω club, που άνοιξε πριν από 25 χρόνια, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα. Προσφέρει εξαιρετική θέα στο Βόσπορο και συγκεντρώνει Τούρκους της μεγαλοαστικής τάξης.

ΤΣΑΪ, ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΝΑΡΓΙΛΕΣ

Για γλυκά, και μάλιστα σιροπιαστά, θα πάτε στο ζαχαροπλαστείο Sigedem Pastanessi (Σιγκεντέμ Παστανεσί), στον πεζόδρομο της Istiklal. Τη δεκαετία του '50 ήταν στέκι των Ελλήνων, των Γάλλων και των Ιταλών κατοίκων της πόλης. Εκεί θα αφεθείτε στη γλυκιά μυρωδιά του βουτύρου και θα δοκιμάσετε έναν από τους καλύτερους μπακλαβάδες της Κωνσταντινούπολης. Αφού γευθείτε τον αμαρτωλό πειρασμό, βγείτε στον πεζόδρομο όπου βρίσκονται πολλές τσαγερί. Εκεί θα σας σερβίρουν καφέ και ναργιλέ. Καθίστε όπου σας ευχαριστεί για να έχετε την καλύτερη θέα του δρόμου που σφύζει από ζωή. Αν δεν έχετε δοκιμάσει παραδοσιακό τσάι, να παραγγείλετε οπωσδήποτε με γεύση μήλο. Άλλωστε, στην Κωνσταντινούπολη ελάχιστοι είναι οι Τούρκοι που πίνουν καφέ espresso ή nescafe.

Τώρα, αν θέλετε κάτι διαφορετικό, θα επισκεφθείτε το Cafe Αra στο τέλος της Istiklal, όπου βρίσκονται τα παλαιοπωλεία της πόλης. Η διεύθυνσή του είναι Tozbaga Sokak (Τόζμπαγκα Σοκάκ) 8 και μαζεύει τους διανοούμενους της πόλης.

Πολύ κοντά στο Ara Cafe, πίσω ακριβώς από το κλασικό κτήριο του σχολείο Lize di Galatasara, βρίσκεται το «γαλλικό» δρομάκι Rue Francaise. Επιλέξτε κάποιο από τα δεκάδες bistros και cafes και δοκιμάστε άφοβα γλυκά με γαλλική φινέτσα.

ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΑΡΓΙΛΕ

Αν είστε φανατικός της μπουρμπουλήθρας και της πίπας νερού, γιατί αυτό είναι ναργιλές, θα πάρετε ένα ταξί και θα πάτε στην περιοχή Top Hanne (Τοπ Χανέ). Επέλεξα το καφενείο με τα αναπαυτικά πουφ και άφησα το μυαλό μου να χαθεί στα δαχτυλίδια του καπνού που έκανα με το ναργιλέ μου.

Ένα άλλο μέρος που διαθέτει επίσης καταπληκτικούς ναργιλέδες είναι η περιοχή του Ortakoy -στα ελληνικά Μεσοχώριον. Εκεί παλιότερα συνυπήρχαν, σε απόσταση 100 μέτρων, μια ελληνική εκκλησιά, μια εβραϊκή συναγωγή και το τζαμί! Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του παραλιακού χωριού ήταν Έλληνες. Σήμερα αποτελεί στέκι των πλούσιων Τούρκων και συγκεντρώνει μερικά από τα πιο ακριβά εστιατόρια με ψάρι της πόλης. Στο Οrtakoy, μπορείτε κυριολεκτικά να ξοδέψετε μια ολόκληρη μέρα. Ωστόσο θα σας πρότεινα να πάτε Κυριακή, για να δείτε το υπέροχο παζάρι με τα χιλιάδες μικροαντικείμενα, να πιείτε τον καφέ σας κάτω από την κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου, με θέα όλη την Κωνσταντινούπολη. Το Ortakoy φημίζεται επίσης και για τη βραδινή του ζωή. Εκεί, άλλωστε, βρίσκεται και ένα από τα πιο γνωστά clubs όλης της Ευρώπης, το Reina (Ρέινα).

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ «HAMAMΙ»

Ατμοί και άνδρες καθισμένοι σε γκρι μαρμάρινους πάγκους: Η δεύτερη -μετά το Βόσπορο- εικόνα που έρχεται στο μυαλό κάποιου στο άκουσμα της Κωνσταντινούπολης είναι αυτή ενός hammam (hamami στα τουρκικά). Είναι αλήθεια πως στο παρελθόν υπήρχαν αρκετά «hammam houses», ωστόσο σήμερα το να βρεις ή, καλύτερα, το να ξετρυπώσεις κάποιο από αυτά δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζεται κανείς. Τα περισσότερα έκαναν την εμφάνισή τους τον 18ο αιώνα, όμως στη συνέχεια έκλεισαν, γιατί εξαντλούσαν τις πηγές νερού της πόλης. Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 20 hammam. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε γειτονιές που είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσει ο επισκέπτης. Οι τιμές είναι υψηλές λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ οι υπηρεσίες ανεπαρκείς.

Για μια αυθεντική εμπειρία τουρκικού ατμόλουτρου, προτείνουμε να επισκεφθείτε το Cagaloglu Hamami, ένα από τα παλιότερα και πιο γνωστά της Πόλης. Κατασκευάστηκε το 1741, διαθέτει πτέρυγες για άνδρες και για γυναίκες -με διαφορετικές εισόδους για το κάθε φύλο- και είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τις υπηρεσίες, από €13-40.

Οι λιγότερο τολμηροί απευθυνθείτε εναλλακτικά στα spa sections που διαθέτουν τα περισσότερα πολυτελή ξενοδοχεία της Πόλης.

ΔΩΜΑΤΙΟ... ΠΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ;

Στο Ritz-Carlton Hotel, στη Suzer Plaza, θα απολαύσετε σε περιβάλλον ultra classy την πιο μαγευτική θέα της πόλης και μια από τις καλύτερες εμπειρίες hammam, στο υπέροχο spa section.

Αν είστε από αυτούς που αγαπούν τη ζωή στο κέντρο, μια πολύ καλή επιλογή είναι το Galata Αntique Hotel, στο Tunel της περιοχής Beyoglu. Πρόκειται για ένα ιστορικό boutique hotel, που χτίστηκε το 1881 από μια εύπορη οικογένεια Γάλλων. Όσο για το highlight... είναι αναμφισβήτητα οι χρήσιμες συμβουλές του πολύ φιλικού προσωπικού.

Το The Marmara Pera χαρακτηρίζεται από το μοντέρνο design των εσωτερικών του χώρων αλλά και από την πισίνα του, που μοιάζει να αιωρείται πάνω από την Παλιά Πόλη.

Για ιδιαίτερες περιπτώσεις, επιλέξτε ανεπιφύλακτα ένα δωμάτιο στο Sumahan on the Water. Κυριολεκτικά πάνω στο νερό, το ξενοδοχείο αυτό στεγάζεται σε ένα παλιό αποστακτήριο και βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες και γραφικές γειτονιές του Βοσπόρου, που θα σας κάνει να νιώσετε αμέσως το ιδιαίτερο oriental mood. Θα το βρείτε στην Kuleli Caddesi.

Ίσως έχετε ήδη αποφασίσει ποιο θα είναι το δικό σας κατάλυμα, ωστόσο η λίστα δεν τελειώνει εδώ! Για τους κλασικούς και λίγο πιο επιφυλακτικούς προτείνουμε την ασφαλή λύση που ακούει στο όνομα Hilton. Μια συμβουλή είναι να δειπνήστε στο εστιατόριο Dragon και στο roof bar & restaurant του ξενοδοχείου!

Εν συνεχεία, ένα καθαρόαιμο «τέκνο» ευρωπαϊκού μινιμαλισμού, το The Sofa Hotel, στην περιοχή Nisantasi! Ενδείκνυται για τους λάτρεις της μόδας και του lifestyle.

Ciragan Palace Kempinski. Το φαντασμαγορικό αυτό παλάτι διαθέτει τις πιο exclusive και πολυβραβευμένες σουίτες.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΑ... BAZAARS

Θα σας σπρώξουν και θα σας ποδοπατήσουν σίγουρα, αλλά αξίζει τον κόπο. Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και βόλτα στις υπέροχες αγορές της είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

Στην περιοχή του Sultan Αhmet, στη Μεγάλη Αγορά (Kapali Carsi), το «αλισβερίσι» δεν σταματά ποτέ. Για τους Τούρκους, όλες οι δουλειές και τα ραντεβού κλείνονται στο λαβύρινθο του Grand Bazaar. Βαβούρα, κοσμοσυρροή, φωνές... Το μέρος «μυρίζει» Κωνσταντινούπολη! Πάνω από 4.000 μαγαζιά κάθε τύπου, που απλώνονται σε δεκάδες δαιδαλώδη δρομάκια, σας δίνουν την ευκαιρία να χαθείτε και να το απολαύσετε.

Η είσοδος της αγοράς ονομάζεται Nurosmaniye Kapisi, και ο πρώτος κεντρικός δρόμος που συναντά κανείς είναι η Kalpakcilarbasi Caddesi. Πριν εισχωρήσετε για τα καλά στα ενδότερα, αξίζει να κάνετε μια πρώτη παράκαμψη στην οδό Sandal Bedesteni, που βρίσκεται στην αρχή του Βazaar, για να θαυμάσετε τον τρούλο της οροφής, ο οποίος χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και στηρίζεται σε 12 μεγάλες στήλες. Εδώ διοργανώνονται κάθε εβδομάδα δημοπρασίες χαλιών. Για χρυσά κοσμήματα, το καλύτερο είναι να βρείτε την Cevahir Bedestani, στο κέντρο της αγοράς. Σ' αυτό το πολύ στενό δρομάκι συγκεντρώνονται άφθονες bijouteries, καθεμία από τις οποίες δεν μετρά παραπάνω από 30 τ.μ.!

Φυσικά, η Μεγάλη Αγορά δεν περιλαμβάνει μόνο εμπορικά καταστήματα, αλλά και cafes, τράπεζες και εστιατόρια. Αν έχετε διάθεση για σπατάλη, φροντίστε να προμηθευτείτε αντίκες, παραδοσιακές πίπες καπνίσματος ή παλιά βιβλία στη Sahaflar Carsisi, τη σκοτεινή αγορά παλιών βιβλίων που «κρατά» από τους βυζαντινούς χρόνους και βρίσκεται δυτικά, στο τέλος της Kalpakcilarbasi.

Ψάχνετε φυσικά διεγερτικά, βοτάνια και μαντζούνια; Η αγορά των μπαχαρικών σάς περιμένει! Είναι γνωστή και ως «Αιγυπτιακή Αγορά», γιατί παλιότερα πωλούνταν εκεί κυρίως προϊόντα που έρχονταν από το Κάιρο. Χτίστηκε το 1660 ως τμήμα του κτηριακού συμπλέγματος που ανήκει στο 400 χρόνων τζαμί Yeni Cami, και θα σας ξελογιάσει με τις «χρωματιστές» ποικιλίες τσαγιού και μπαχαρικών που διαθέτει. Όποιο κι αν επιλέξετε, μην ξεχάσετε να αγοράσετε και το ανάλογο σερβίτσιο!

TIPS ΓΙΑ ΜΥΗΜΕΝΟΥΣ

Θα πάτε στο λιμανάκι του Eminonou, απέναντι από την Αιγυπτιακή Αγορά ή αλλιώς αγορά των μπαχαρικών, και θα δείτε τους Τούρκους να ψαρεύουν με μεγάλα καλάμια. Εκεί θα δοκιμάσετε αχνιστά μύδια και σαρδέλες που ψήνουν οι ίδιοι οι βαρκάρηδες μέσα στα ψαροκάικά τους.

Θα επισκεφθείτε το Anton bar στην οδό Sira ser Viler (Σιρά σερ Βιλέρ). Πρόκειται για ένα club πολλών επιπέδων, που βρίσκεται μέσα σε μια πολυκατοικία. Η έκπληξη είναι ότι στον 4ο όροφο τραγουδάνε ελληνικά.

Στη στοά Balouk bazaar, στην Istiklal, θα φάτε οπωσδήποτε στο εστιατόριο Gumhouriet (Τζουμχουριέτ), όπου είχε δειπνήσει ο Κεμάλ Ατατούρκ μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Θα περάσετε από το ελληνικό πατριαρχείο για να βρεθείτε έξω από την κεντρική του πύλη - αν και είναι πάντα κλειστή. Εκεί απαγχωνίστηκε ο Γρηγόριος Ε'.

Θα πιείτε espresso στο Pera Palace (Πέρα Παλάς). Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο-μύθο, όπου διέμειναν οι επιβάτες του θρυλικού Orient Express. Επισκεφτείτε το δωμάτιο 411, το αγαπημένο της Αγκάθα Κρίστι.

Περάστε μια βόλτα από το Bougiouk Lontra (Μπουγιούκ Λόντρα). Aκόμα και αν δεν έχετε την τύχη να βρείτε κάποιο δωμάτιο, αξίζει να πάτε μόνο για να το θαυμάσετε. Πρόκειται για μια παλιά ελληνική έπαυλη και αγαπημένο ξενοδοχείο του Χεμινγουέι.

Κάντε δώρο στους δικούς σας τον πιο φημισμένο μπακλαβά της πόλης από το Goulouoglou (Γκουλούογλου). Δοκιμάστε όσες θέλετε από τις 12 διαφορετικές αυθεντικές συνταγές του αμαρτωλού σιροπιαστού, και παρακαλέστε τους υπεύθυνους του καταστήματος να σας αφήσουν να παρακολουθήσετε την ιεροτελεστία της παρασκευής του. Οι αρχιμάστορες κα οι τεχνίτες ξεκινούν το άνοιγμα του φύλλου δίνοντας τον όρκο του μπακλαβά. Πολύ γέλιο και ωραίες γεύσεις! www.goulouoglou.com.tr

Ανακαλύψτε την περιοχή Koum Kapi (Κουμ Καπί) πάνω στο Βόσπορο. Τα τελευταία 2 χρόνια αποτελεί το new entry της πόλης με δεκάδες εστιατόρια, διακοσμημένα με χιλιάδες φωτάκια. Εκεί, ορχήστρες Τούρκων πλανόδιων μουσικών σάς κρατάνε -για €20- συντροφιά όλο το βράδυ.

Το καλύτερο κυριακάτικο πρωινό της πόλης θα το πάρετε στο εστιατόριο Bellini του Ciragan Palace. Είναι αυτό που λέμε «βασιλικό» πρωινό σε ένα πρώην παλάτι. Ξεδιψάστε με γαλλική σαμπάνια, ενώ απολαμβάνετε φέτες ψωμιού αλειμμένες με χαβιάρι της Μαύρης θάλασσας.

Τέλος, επισκεφθείτε την περιοχή Bebek, το πιο ακριβό προάστιο της Πόλης. Εκεί θα δείτε από κοντά τα παλιά αρχοντικά των Ελλήνων (γυαλιά) πάνω στο Βόσπορο. Χαζέψτε τις θαλαμηγούς στην προκυμαία. Με €150 κάποιοι καπετάνιοι σάς νοικιάζουν ιστιοπλοϊκό για να δείτε τη δύση από τον Κεράτιο Κόλπο.(travelstyle.gr)